Econt Express
Дунавска кулинария
+6
boev_i
bat.galin
майсторчето страхил
Бачо Илия
gegata
cafe13
10 posters
Страница 1 от 2
Страница 1 от 2 • 1, 2
Дунавска кулинария
Най-ниският клас е уклей. Дребната рибка е еквивалентът на цацата в Дунава. Лови се само покрай брега. Платиката също минава за по-долен клас риба, но хората пак си честитят, ако я хванат. Сомът, ако е късметлия, може да се превърне в чудовище от 100 кг. За ценителите и познавачите добрият сом
тежи между 4 и 6 килограма. От главата на сома може да се приготви чудесна супа. Бялата риба е хищникът на Дунав. Тя е и по-суха риба. Истината при нея е да се задуши и да се поднесе цяла. Така и ефектът е много по-голям. Най-добрата гарнитура са зеленчуците картофки, броколи, моркови. Върви със специални рибни сосове. Казват, че най-скъпата риба е моруната, защото онези, които я обичат, трябвало да заплатят и пътешествието є. Тя е миграционна риба, която минава през Босфора, отбива се в Днепър и Дон и накрая влиза в делтата на Дунав, където хвърля хайвера си. Стига до няколко метра дължина, а уловът є е щастието на рибаря. Ако си хванал женска, с хайвер щастието е двойно. Типичен дунавски обитател е чигата. Тя не влиза в Черно море и се нарежда сред
големите деликатеси. Кулинарите твърдят, че чигата не бива да се разваля с пържене. Най-добре е да се задуши, или да се свари. Важна е самата риба, нейният вкус е достатъчно скъпоценен, че да се убива със запръжки. Тук правилото "мятай рибата в тигана" не важи. Най-добре е да се поднесе студена с гарнитура от задушени зеленчуци. Още по- добре ще е да є добавите някакъв ефирен
сос на горчичена основа или много лека
майонеза с повечко лимон. Само с мрежи се лови т.нар. дунавска скумрия. Става въпрос за карагьоз. За тази риба не може да има никакво съмнение най-добре става на скара
от gegata
тежи между 4 и 6 килограма. От главата на сома може да се приготви чудесна супа. Бялата риба е хищникът на Дунав. Тя е и по-суха риба. Истината при нея е да се задуши и да се поднесе цяла. Така и ефектът е много по-голям. Най-добрата гарнитура са зеленчуците картофки, броколи, моркови. Върви със специални рибни сосове. Казват, че най-скъпата риба е моруната, защото онези, които я обичат, трябвало да заплатят и пътешествието є. Тя е миграционна риба, която минава през Босфора, отбива се в Днепър и Дон и накрая влиза в делтата на Дунав, където хвърля хайвера си. Стига до няколко метра дължина, а уловът є е щастието на рибаря. Ако си хванал женска, с хайвер щастието е двойно. Типичен дунавски обитател е чигата. Тя не влиза в Черно море и се нарежда сред
големите деликатеси. Кулинарите твърдят, че чигата не бива да се разваля с пържене. Най-добре е да се задуши, или да се свари. Важна е самата риба, нейният вкус е достатъчно скъпоценен, че да се убива със запръжки. Тук правилото "мятай рибата в тигана" не важи. Най-добре е да се поднесе студена с гарнитура от задушени зеленчуци. Още по- добре ще е да є добавите някакъв ефирен
сос на горчичена основа или много лека
майонеза с повечко лимон. Само с мрежи се лови т.нар. дунавска скумрия. Става въпрос за карагьоз. За тази риба не може да има никакво съмнение най-добре става на скара
от gegata
cafe13- Модератор
-
Брой мнения : 682
Регистриран : 15.08.2009
Re: Дунавска кулинария
Пържен Дунавски шаран.
Продукти:един бр. Дунавски шаран (5-6кг);3бр лимони;олио;магданоз и чесън;
Приготвяне
Шаранът се изчиства, измива и нарязва на филийки с дебелина около 3 см.
, и се подсушава. Сгорещява се олио, толкова, че да покрие повече от
половината дебелина на филията шаран. В по - широк съд слагате
царевичното брашно, като може да се овкуси предварително. Филиите се
овалват хубаво в брашното и се пържат от двете страни. След като се
изпържат се нареждат в съд, примерно йенска тенджера, по следния начин: 1
ред шаран, отгоре се слагат няколко кръгчета от
предварително
нарязания лимон, магданоз и чесън. После втори ред шаран, лимонови
резени, и пак от сместа. И така докато има шаран. Тенджера се затваря с
капак. Може да се консумира веднага, но най - добре тенджера да се
остави в хладилник и
да се консумира и на другия ден.
Много лесна ,много проста и много вкисна риба става,ако пък не е от Дунава но задължително да е речен.
Рибни кюфтета!
Как
ги правим ние.Kогато хванем дребни рибки(платика,костур,таранка,скобар и
т.н),след като се приберем първо намазват кварталните котки,след това
възрасните хора от блока със понякое кило и пак остава и за нас.Хич не
бях почитател на дребосъка,щот в нас няма кои да ги чисти НО;
Откакто ми казаха следната рецепта нещата се промениха!
Рибата
се изчиства от люспи и каранти,измивасе хубаво отстранияват се главата с
хрилете.След това я слагам във тенджарата под налягане за два часа(може
и 2:30 мин),Поне моята за толкова прави рибата готова,след това я
оставам в тензух или кивгир с по малки дупки докато се изцеди
водата.Имам електрическа машинка за мелене на каима(може и ръчна които
няма ел.) слагам най-ситната решетка и минавам задължително два пъти
сместа.След което слагам всички необходими подправки(всеки си има свои
любими).Ако ви се стори сместа много суха може да и добавите малко от
больона.Най-добре стават пържени на тиган(може и на скара).Всички знаем
,че с риба човек не може да преяде,но тия кюфтета колко
пиене(всякакво)носят,че не е истина.
Като при повечето
хищници – отлично месо, с туширан и съвсем слаб рибешки вкус. То е
възтлъсто и бяло. Местната дунавска традиция изисква парчетата от распер
да се пържат в силно нагорещен тиган без предварително овалване в
брашно, и то не в олио, а в свинска мас. Така малките костици изчезват, а
вкусът наистина дълго се помни. На такова едно дунавско нещо май и
гъмзата му е подходящ и достоен другар?Лимона също е задължителен в
случея!!!!
Продукти:един бр. Дунавски шаран (5-6кг);3бр лимони;олио;магданоз и чесън;
Приготвяне
Шаранът се изчиства, измива и нарязва на филийки с дебелина около 3 см.
, и се подсушава. Сгорещява се олио, толкова, че да покрие повече от
половината дебелина на филията шаран. В по - широк съд слагате
царевичното брашно, като може да се овкуси предварително. Филиите се
овалват хубаво в брашното и се пържат от двете страни. След като се
изпържат се нареждат в съд, примерно йенска тенджера, по следния начин: 1
ред шаран, отгоре се слагат няколко кръгчета от
предварително
нарязания лимон, магданоз и чесън. После втори ред шаран, лимонови
резени, и пак от сместа. И така докато има шаран. Тенджера се затваря с
капак. Може да се консумира веднага, но най - добре тенджера да се
остави в хладилник и
да се консумира и на другия ден.
Много лесна ,много проста и много вкисна риба става,ако пък не е от Дунава но задължително да е речен.
Рибни кюфтета!
Как
ги правим ние.Kогато хванем дребни рибки(платика,костур,таранка,скобар и
т.н),след като се приберем първо намазват кварталните котки,след това
възрасните хора от блока със понякое кило и пак остава и за нас.Хич не
бях почитател на дребосъка,щот в нас няма кои да ги чисти НО;
Откакто ми казаха следната рецепта нещата се промениха!
Рибата
се изчиства от люспи и каранти,измивасе хубаво отстранияват се главата с
хрилете.След това я слагам във тенджарата под налягане за два часа(може
и 2:30 мин),Поне моята за толкова прави рибата готова,след това я
оставам в тензух или кивгир с по малки дупки докато се изцеди
водата.Имам електрическа машинка за мелене на каима(може и ръчна които
няма ел.) слагам най-ситната решетка и минавам задължително два пъти
сместа.След което слагам всички необходими подправки(всеки си има свои
любими).Ако ви се стори сместа много суха може да и добавите малко от
больона.Най-добре стават пържени на тиган(може и на скара).Всички знаем
,че с риба човек не може да преяде,но тия кюфтета колко
пиене(всякакво)носят,че не е истина.
Като при повечето
хищници – отлично месо, с туширан и съвсем слаб рибешки вкус. То е
възтлъсто и бяло. Местната дунавска традиция изисква парчетата от распер
да се пържат в силно нагорещен тиган без предварително овалване в
брашно, и то не в олио, а в свинска мас. Така малките костици изчезват, а
вкусът наистина дълго се помни. На такова едно дунавско нещо май и
гъмзата му е подходящ и достоен другар?Лимона също е задължителен в
случея!!!!
Последната промяна е направена от gegata на Вто Апр 19, 2011 2:15 am; мнението е било променяно общо 2 пъти
gegata- стара кука
-
Брой мнения : 433
Регистриран : 08.01.2011
Re: Дунавска кулинария
Солена Дунавска скумриа!!!
Тъи като в Лондон няма Дунавска скумриа и обикновената върши работа ТА:
Рибата се изчиства много хубаво от вътре(маха се черната ципа и хрилете),след това се измива хубаво слагат се във изчистената и измитата скумрия 3-4 обелени скилитки чесън и дафинов лист. Слага се във тава покрита със морска сол от долу и одгоре така ,че рибата да не се вижда от солта.В тоя си вид престоява 2 дни в хладилника,след това я измиваме и подсушаваме много хубаво.Оставаме я навън на проветриво място два дни и Боооиииии на умиране!!!
Етоя в готов вид!!!В тавата под мен има сварена и обескостена свинска главииичка!!!
http://media.snimka.bg/8057/022369034-big.jpg
И многоооооо мъкааааа послееееее!!!!
http://media.snimka.bg/8057/022369035-big.jpg
И ния тук си правим домашна шльоковица!!!
http://media.snimka.bg/8057/022369036-big.jpg
Тъи като в Лондон няма Дунавска скумриа и обикновената върши работа ТА:
Рибата се изчиства много хубаво от вътре(маха се черната ципа и хрилете),след това се измива хубаво слагат се във изчистената и измитата скумрия 3-4 обелени скилитки чесън и дафинов лист. Слага се във тава покрита със морска сол от долу и одгоре така ,че рибата да не се вижда от солта.В тоя си вид престоява 2 дни в хладилника,след това я измиваме и подсушаваме много хубаво.Оставаме я навън на проветриво място два дни и Боооиииии на умиране!!!
Етоя в готов вид!!!В тавата под мен има сварена и обескостена свинска главииичка!!!
http://media.snimka.bg/8057/022369034-big.jpg
И многоооооо мъкааааа послееееее!!!!
http://media.snimka.bg/8057/022369035-big.jpg
И ния тук си правим домашна шльоковица!!!
http://media.snimka.bg/8057/022369036-big.jpg
Последната промяна е направена от gegata на Вто Апр 19, 2011 2:15 am; мнението е било променяно общо 2 пъти
gegata- стара кука
-
Брой мнения : 433
Регистриран : 08.01.2011
Re: Дунавска кулинария
Последната промяна е направена от gegata на Нед Апр 17, 2011 1:11 am; мнението е било променяно общо 1 път
gegata- стара кука
-
Брой мнения : 433
Регистриран : 08.01.2011
Re: Дунавска кулинария
gegata написа:Рибни кюфтета!
Как ги правим ние.Гогато хванем дребни рибки(платика,костур,таранка,скобар и т.н),след като се приберем първо намазват кварталните...
Пробвал съм, мауу... това е мноо кофти за ядене и предпочитам прясна, ситна рибка, оваляна в брашънце и в тигана; кюфтетата са си приоритет на свинчовците в combirig с каймичка от теленце(евентуално) и не мисля да се отклонявам от тези постулати
Бачо Илия- стара кука
- Брой мнения : 303
Регистриран : 10.09.2010
Re: Дунавска кулинария
Последната промяна е направена от gegata на Нед Апр 17, 2011 1:11 am; мнението е било променяно общо 1 път
gegata- стара кука
-
Брой мнения : 433
Регистриран : 08.01.2011
Re: Дунавска кулинария
gegata написа:Пробваи рибата да мине през тенжарата под налягане и тогавааааа мисля ,че ша забраиш телешките и свинските поне така се надявам!!!
Да, бе...
Бачо Илия- стара кука
- Брой мнения : 303
Регистриран : 10.09.2010
Re: Дунавска кулинария
Последната промяна е направена от gegata на Нед Апр 17, 2011 1:12 am; мнението е било променяно общо 1 път
gegata- стара кука
-
Брой мнения : 433
Регистриран : 08.01.2011
Re: Дунавска кулинария
Рибена чорба,правена на Дунава (водата в нея нее от Дунава ) .Съотношение смадок +шаран 1:1
майсторчето страхил- стара кука
-
Брой мнения : 2699
Регистриран : 14.08.2009
Re: Дунавска кулинария
Последната промяна е направена от gegata на Нед Апр 17, 2011 1:12 am; мнението е било променяно общо 1 път
gegata- стара кука
-
Брой мнения : 433
Регистриран : 08.01.2011
Re: Дунавска кулинария
Хей де съм я описал
https://ribargo.bulgarianforum.net/t338-topic
https://ribargo.bulgarianforum.net/t338-topic
майсторчето страхил- стара кука
-
Брой мнения : 2699
Регистриран : 14.08.2009
Re: Дунавска кулинария
Тази чорба "на живо " е нещо незабравимо.
Майсторе, пак ми се ходи , ама кажи кога.
Майсторе, пак ми се ходи , ама кажи кога.
bat.galin- Модератор
- Брой мнения : 1652
Регистриран : 14.08.2009
Re: Дунавска кулинария
bat.galin написа:Тази чорба "на живо " е нещо незабравимо.
Майсторе, пак ми се ходи , ама кажи кога.
С двете ръце съм "ЗА"!!! Потекоха ми лигите!!!
boev_i- стара кука
-
Брой мнения : 447
Регистриран : 07.05.2010
Re: Дунавска кулинария
bat.galin написа:Майсторе, пак ми се ходи , ама кажи кога.
Нали знаеш че аз лесно се убеждавам .
п.п.Тая година може да направим нещо и на откриването
майсторчето страхил- стара кука
-
Брой мнения : 2699
Регистриран : 14.08.2009
Re: Дунавска кулинария
Задължително на откриването ще има от майстора супа но девисила трябва да е от Добрич така,че Галинка ти ще се погрижиш за него а аз за рибата. GEGA има двама майстори на супата едния е бай Страхил а другия е Тошката 2662.много ракия се пие с тяхната супа аз съм свидетел айде
tsanko tsankov- стара кука
-
Брой мнения : 857
Регистриран : 27.04.2010
Re: Дунавска кулинария
Ей, ше ме накарате тази есен да се разходя до Дунав, пък аз обикновено ходя на такива мероприятия много подготвен и нося въдици само за маскировка... :rakija:
Бачо Илия- стара кука
- Брой мнения : 303
Регистриран : 10.09.2010
Re: Дунавска кулинария
Бачо ние почти всички сме тъй.
tsanko tsankov- стара кука
-
Брой мнения : 857
Регистриран : 27.04.2010
Re: Дунавска кулинария
Последната промяна е направена от gegata на Нед Апр 17, 2011 1:13 am; мнението е било променяно общо 1 път
gegata- стара кука
-
Брой мнения : 433
Регистриран : 08.01.2011
Re: Дунавска кулинария
Ами ти ша ловиш шаранитеgegata написа:Аз бяла риба не ловя!!!!
майсторчето страхил- стара кука
-
Брой мнения : 2699
Регистриран : 14.08.2009
Re: Дунавска кулинария
Последната промяна е направена от gegata на Нед Апр 17, 2011 1:13 am; мнението е било променяно общо 1 път
gegata- стара кука
-
Брой мнения : 433
Регистриран : 08.01.2011
Re: Дунавска кулинария
Аве Жореее,тази риба от кога се появи по Дунава ?
КИРО- стара кука
-
Брой мнения : 394
Регистриран : 19.08.2009
Re: Дунавска кулинария
Рибата ще е от нас, само носи готварска шапка и престилка, че лесно да можем да те познаем по някое време... и черпака от нас, споко.бяла риба,,не ловя,Шараните,Амурите и Сома НЕ ГИ владея
bat.galin- Модератор
- Брой мнения : 1652
Регистриран : 14.08.2009
Re: Дунавска кулинария
Последната промяна е направена от gegata на Нед Апр 17, 2011 1:14 am; мнението е било променяно общо 1 път
gegata- стара кука
-
Брой мнения : 433
Регистриран : 08.01.2011
Re: Дунавска кулинария
Шарана за супата е от мене Gega ти само си ела на родна земя копона с нас е винаги голям.
tsanko tsankov- стара кука
-
Брой мнения : 857
Регистриран : 27.04.2010
Re: Дунавска кулинария
Жорка,снощи беше момента на истината.След 6 дълги дни на чакане,най-накрая скумрийката беше готова и дойде ред да я ,последва хапване и затискане с добро количество домашно винце(Каберне).На вкус рибата е страхотна,стомаха ми се чувства добре за разлика от главата(но това едвали е от рибата).Благодаря за рецептата Жорка,смело заявявам,че ще се прави пак и въпреки сегашното ми главобилие пак ще има Каберне
maverik77- стара кука
-
Брой мнения : 353
Регистриран : 11.10.2009
Страница 1 от 2 • 1, 2
Страница 1 от 2
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пон Дек 19, 2022 12:24 pm by sapuna
» лодка за захранка
Пет Фев 22, 2019 5:37 am by Николай Пенчев
» През новата 2017 г.
Пет Дек 30, 2016 1:13 pm by СЪНДИ
» Опознавателна тема
Вто Мар 29, 2016 10:32 pm by майсторчето страхил
» Почина Илийката( snegk)
Чет Фев 25, 2016 11:43 am by СЪНДИ
» Подписка срещу начинът по който се изграждат мВЕЦ
Пет Ное 06, 2015 10:02 pm by maranzika
» Радио-управляема Лодка за захранка
Чет Сеп 24, 2015 8:26 pm by ztec
» Ремонт ва надуваема лодка
Пон Сеп 21, 2015 11:02 pm by valat
» Сив червей
Сря Юни 24, 2015 1:40 pm by bat.galin