Econt Express
Хляб
2 posters
Страница 1 от 1
Хляб
Малко мога да кажа на темата, освен че на четвъртия път стана както си го спомнях от моето детство и както си го представях.
350 гр. брашно тип 500 на Мелница Велико Търново
200 мл вода, в която разтварям лъжичка суха мая и малко захар ( 7 гр суха мая ми стига за 3 хляба)
щипка сол
Замесвам тестото, оставям го за една нощ в хладилника, след това го омесвам пак с малко брашхо и го оставям да втаса.
Като напълни тавата, го изпичам в загрята фурна на 250 градуса.
За да не става като камък, във фуната поставям купичка с вода , която да се изпарява по време на печенето.
Пека до степен "готов", след това ръся с вода както е в тавата и плътно покривам с кърпа, чакам 20 мин с чаша вино, та да си "обиколи нивката".
Няма начин да не успеете и вие, опитайте, дори само за да усетите аромата.
пп. всеки може да чака с каквото му е на сърце
350 гр. брашно тип 500 на Мелница Велико Търново
200 мл вода, в която разтварям лъжичка суха мая и малко захар ( 7 гр суха мая ми стига за 3 хляба)
щипка сол
Замесвам тестото, оставям го за една нощ в хладилника, след това го омесвам пак с малко брашхо и го оставям да втаса.
Като напълни тавата, го изпичам в загрята фурна на 250 градуса.
За да не става като камък, във фуната поставям купичка с вода , която да се изпарява по време на печенето.
Пека до степен "готов", след това ръся с вода както е в тавата и плътно покривам с кърпа, чакам 20 мин с чаша вино, та да си "обиколи нивката".
Няма начин да не успеете и вие, опитайте, дори само за да усетите аромата.
пп. всеки може да чака с каквото му е на сърце
bat.galin- Модератор
- Брой мнения : 1652
Регистриран : 14.08.2009
Re: Хляб
Едно време баба ми ми отчупваше едно парче хляб,намазваше ми го сус свинска мас,посоляваше ми го със червен пипер или захар и един пресен чесън в ръка и маай.
Галинка,върна ме 43-44 години назад.Благодаря ти.
Галинка,върна ме 43-44 години назад.Благодаря ти.
todor2662- стара кука
-
Брой мнения : 1331
Регистриран : 15.08.2009
Re: Хляб
И аз съм там, Тоше, в детските си години.
Като бях малък , живеехме на квартира, а на 2 къщи от нас имаше фурна за хляб.
И всичко друго - козунаци, агнета, гювечи...
Още е я има де , ама не пече хляб , а тогава печеше на 2 махали хляба.
И като месех си мислех пак за тази фурна
Може и заради това да е станал хляба , знам ли...
Като бях малък , живеехме на квартира, а на 2 къщи от нас имаше фурна за хляб.
И всичко друго - козунаци, агнета, гювечи...
Още е я има де , ама не пече хляб , а тогава печеше на 2 махали хляба.
И като месех си мислех пак за тази фурна
Може и заради това да е станал хляба , знам ли...
bat.galin- Модератор
- Брой мнения : 1652
Регистриран : 14.08.2009
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пон Дек 19, 2022 12:24 pm by sapuna
» лодка за захранка
Пет Фев 22, 2019 5:37 am by Николай Пенчев
» През новата 2017 г.
Пет Дек 30, 2016 1:13 pm by СЪНДИ
» Опознавателна тема
Вто Мар 29, 2016 10:32 pm by майсторчето страхил
» Почина Илийката( snegk)
Чет Фев 25, 2016 11:43 am by СЪНДИ
» Подписка срещу начинът по който се изграждат мВЕЦ
Пет Ное 06, 2015 10:02 pm by maranzika
» Радио-управляема Лодка за захранка
Чет Сеп 24, 2015 8:26 pm by ztec
» Ремонт ва надуваема лодка
Пон Сеп 21, 2015 11:02 pm by valat
» Сив червей
Сря Юни 24, 2015 1:40 pm by bat.galin