Econt Express
Similar topics
Никулденски шаран
+2
Makedoncheto
pikefisher
6 posters
Страница 1 от 1
Никулденски шаран
Продукти
2кг шаран
100мл олио
300гр стар лук кромид
50гр ориз
2 чаени лъжички червен пипер
Приготвяне
1.Ситно нарязаният кромид лук се запържва в мазнината до златисто оцветяване.
2.Прибавя се оризът и също леко се запържва, след което се разбърква с червеният пипер и сол на вкус, залива се с топла вода и се изсипва в тавичка
3.В средата на сместа се слага предварително изчистеният, измит и посолен шаран.
4.Пече се в не много гореща фурна.
Не знам колко порции е това, но мисля, че е вкусно.
Дано ви хареса. Ще пусна и още.
2кг шаран
100мл олио
300гр стар лук кромид
50гр ориз
2 чаени лъжички червен пипер
Приготвяне
1.Ситно нарязаният кромид лук се запържва в мазнината до златисто оцветяване.
2.Прибавя се оризът и също леко се запържва, след което се разбърква с червеният пипер и сол на вкус, залива се с топла вода и се изсипва в тавичка
3.В средата на сместа се слага предварително изчистеният, измит и посолен шаран.
4.Пече се в не много гореща фурна.
Не знам колко порции е това, но мисля, че е вкусно.
Дано ви хареса. Ще пусна и още.
"Завит шаран полегнал върху канапе от кисело зеле"
В моя дом, Никулден е тачен празник. Нямаме ни един именник в семейството, но почитаме св.Николай подобаващо.
Ето как правя моя "Завит шаран полегнал върху канапе от кисело зеле"
Канапето на шарана:
Нарязвам една средно голяма кисела зелка, от която съм отделила 2-3 листа. Изстисквам зелето да му излезе водата и го запържвам в олио докато омекне. Добавям половин чаена чаша ориз и продължавам да бъркам докато ориза стане кристален. Добавям 1-2 зърна бахар и 10 -тина зърна черен пипер.След това слагам една чаена чаша вода и задушавам докато ориза изпие водата.
Плънката на шарана:
Една глава лук, един домат, половин чаена чаша дребно нарязани пресни гъби, няколко черни маслини, стотина грама сурови орехи, един малък морков, сол и една чаша бяло вино.
Задушавам лука, гъбите и морковите в малко мазнина, добавям нарязаните на кубчета домати, почистените и дребно нарязани маслини, натрошените орехови ядки, виното и сол на вкус. Задържам тигана на котлона още пет минути.
Шарана - около 2кг:
Изплаквам със студена вода предварително почистеният и осолен шаран и го напълвам с плънката като постепенно зашивам корема.
Разстилам зелето с ориза на дъното на тавата, полягвам шарана на една страна върху канапето и нежно го завивам с листата от кисело зеле. Наръсвам листата с капки олио и 2-3 щипки червен пипер и пека на средно силна фурна, докато хване лек загар.
Ето как правя моя "Завит шаран полегнал върху канапе от кисело зеле"
Канапето на шарана:
Нарязвам една средно голяма кисела зелка, от която съм отделила 2-3 листа. Изстисквам зелето да му излезе водата и го запържвам в олио докато омекне. Добавям половин чаена чаша ориз и продължавам да бъркам докато ориза стане кристален. Добавям 1-2 зърна бахар и 10 -тина зърна черен пипер.След това слагам една чаена чаша вода и задушавам докато ориза изпие водата.
Плънката на шарана:
Една глава лук, един домат, половин чаена чаша дребно нарязани пресни гъби, няколко черни маслини, стотина грама сурови орехи, един малък морков, сол и една чаша бяло вино.
Задушавам лука, гъбите и морковите в малко мазнина, добавям нарязаните на кубчета домати, почистените и дребно нарязани маслини, натрошените орехови ядки, виното и сол на вкус. Задържам тигана на котлона още пет минути.
Шарана - около 2кг:
Изплаквам със студена вода предварително почистеният и осолен шаран и го напълвам с плънката като постепенно зашивам корема.
Разстилам зелето с ориза на дъното на тавата, полягвам шарана на една страна върху канапето и нежно го завивам с листата от кисело зеле. Наръсвам листата с капки олио и 2-3 щипки червен пипер и пека на средно силна фурна, докато хване лек загар.
Makedoncheto- стара кука
- Брой мнения : 660
Регистриран : 24.11.2010
Re: Никулденски шаран
Ето го моят вчерашен шаран
ninastefanina- стара кука
-
Брой мнения : 691
Регистриран : 01.11.2010
Re: Никулденски шаран
ninastefanina написа:Ето го моят вчерашен шаран
Мммм, добре изглежда, особено корема!
Makedoncheto- стара кука
- Брой мнения : 660
Регистриран : 24.11.2010
Re: Никулденски шаран
Наистина,шарана на nina изглежда страхотно и предполага да е доста вкусен
maverik77- стара кука
-
Брой мнения : 353
Регистриран : 11.10.2009
Re: Никулденски шаран
По принцип не обичам шаран,за първи път да ми хареса,много беше вкусенmaverik77 написа:Наистина,шарана на nina изглежда страхотно и предполага да е доста вкусен
ninastefanina- стара кука
-
Брой мнения : 691
Регистриран : 01.11.2010
Re: Никулденски шаран
Браво,Нинче!
Изглежда много вкусно,направо ми потекаха лигите
Изглежда много вкусно,направо ми потекаха лигите
Тони- рибарче
- Брой мнения : 10
Регистриран : 30.11.2010
Re: Никулденски шаран
Хубав шаран, да.
Още като е хващан, сигурно е избиран и по това, как ще изглежда в тавата
Още като е хващан, сигурно е избиран и по това, как ще изглежда в тавата
bat.galin- Модератор
- Брой мнения : 1652
Регистриран : 14.08.2009
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пон Дек 19, 2022 12:24 pm by sapuna
» лодка за захранка
Пет Фев 22, 2019 5:37 am by Николай Пенчев
» През новата 2017 г.
Пет Дек 30, 2016 1:13 pm by СЪНДИ
» Опознавателна тема
Вто Мар 29, 2016 10:32 pm by майсторчето страхил
» Почина Илийката( snegk)
Чет Фев 25, 2016 11:43 am by СЪНДИ
» Подписка срещу начинът по който се изграждат мВЕЦ
Пет Ное 06, 2015 10:02 pm by maranzika
» Радио-управляема Лодка за захранка
Чет Сеп 24, 2015 8:26 pm by ztec
» Ремонт ва надуваема лодка
Пон Сеп 21, 2015 11:02 pm by valat
» Сив червей
Сря Юни 24, 2015 1:40 pm by bat.galin