Econt Express
Солена хамсия
+6
п.... ......в
майсторчето страхил
sapuna
инспектора
bat.galin
КИРО
10 posters
Страница 1 от 2
Страница 1 от 2 • 1, 2
Солена хамсия
Колеги,понеже тази година има много от тази риба,
а и е доста едра,може и към вашия край да се продава.
Рибарските корабчета в момента навътре в морето ( към 14 км ),
точно за нея тралят.
Тази рибка ако искате да си я пържите,знайте че трябва да се изчисти,
иначе нагарча,не е като трицоната.
А иначе ний си я осоляваме,и след 3-4 дена става чудесна.
Ще пусна 2-3 снимки да видите как си я подреждам
осоляването е с едра морска сол,по възможност
всеки горен слой риба да е напреки на долния
Рибата не се чисти - директно се соли
После лесно се чисти,и лесно се отделя от кокала.
С филенцата става чудесна салатка,с лук,олио,лимонов сок
и няколко маслинки.
а и е доста едра,може и към вашия край да се продава.
Рибарските корабчета в момента навътре в морето ( към 14 км ),
точно за нея тралят.
Тази рибка ако искате да си я пържите,знайте че трябва да се изчисти,
иначе нагарча,не е като трицоната.
А иначе ний си я осоляваме,и след 3-4 дена става чудесна.
Ще пусна 2-3 снимки да видите как си я подреждам
осоляването е с едра морска сол,по възможност
всеки горен слой риба да е напреки на долния
Рибата не се чисти - директно се соли
После лесно се чисти,и лесно се отделя от кокала.
С филенцата става чудесна салатка,с лук,олио,лимонов сок
и няколко маслинки.
КИРО- стара кука
-
Брой мнения : 394
Регистриран : 19.08.2009
Re: Солена хамсия
Тази рецепта може да се използува и при приготвяне на солена илария, макар и да не съм правил лично, но класиката е хамсията.
bat.galin- Модератор
- Брой мнения : 1652
Регистриран : 14.08.2009
Re: Солена хамсия
Ако правите сафрид,трябва да го хванете за очите и да стиснете,
да се спука черепа на главата - иначе замирисва.Също не се чисти предварително.
Илария не съм правил,но там май задължително се пълнят и хрилете със сол,
и се правят два ряза до опашката.
Чернокопа става много сух,преди консумация трябва да се държи
4-6 часа във сладка вода.
Същото е и с паламуда,но те се чистят преди да се осолят.
да се спука черепа на главата - иначе замирисва.Също не се чисти предварително.
Илария не съм правил,но там май задължително се пълнят и хрилете със сол,
и се правят два ряза до опашката.
Чернокопа става много сух,преди консумация трябва да се държи
4-6 часа във сладка вода.
Същото е и с паламуда,но те се чистят преди да се осолят.
КИРО- стара кука
-
Брой мнения : 394
Регистриран : 19.08.2009
Re: Солена хамсия
Да са в дъртака.....
За солената риба,
на другия ден добавете в съда сладка вода - колко място има,
е,не чак да прелива де.
Водата става кървава ,ама не я сменяйте.
За солената риба,
на другия ден добавете в съда сладка вода - колко място има,
е,не чак да прелива де.
Водата става кървава ,ама не я сменяйте.
КИРО- стара кука
-
Брой мнения : 394
Регистриран : 19.08.2009
Re: Солена хамсия
Трябва да се пробва това нещо бай Киро. Кат гледам е сериозно мезе.
инспектора- стара кука
-
Брой мнения : 2025
Регистриран : 29.08.2009
Re: Солена хамсия
А сериозното мезе си иска сериозна компания...
bat.galin- Модератор
- Брой мнения : 1652
Регистриран : 14.08.2009
Re: Солена хамсия
Дай ми десетина дена,да си свърша лодката,sapuna написа:Която вече,мисли дали да не посети района на Кирето!
после заповядайте,ще вадим мезета от моите морски полета.
КИРО- стара кука
-
Брой мнения : 394
Регистриран : 19.08.2009
Re: Солена хамсия
На темата ,дали ще стане по тоя начин и уклея ,че се намира в по големи количества при нас,отколкото хамсията .
майсторчето страхил- стара кука
-
Брой мнения : 2699
Регистриран : 14.08.2009
Re: Солена хамсия
Майсторе, давай смело - няма никаква причина да не стане по-хубав от хамсията
Хубавото на такава рецепта е , че може да са добавя нова риба по всяко време - вкл. и да се вземе част от втасалата и на нейно място да со постави нова , несолена риба.
пп. смля го тоз уклей с шестиицата,браво.
Хубавото на такава рецепта е , че може да са добавя нова риба по всяко време - вкл. и да се вземе част от втасалата и на нейно място да со постави нова , несолена риба.
пп. смля го тоз уклей с шестиицата,браво.
bat.galin- Модератор
- Брой мнения : 1652
Регистриран : 14.08.2009
Re: Солена хамсия
Вземи, че изпрати малко насам, че как ми се е прияло прясна рибка от реката. Малиииииииииии.
Майсторе нямам време да мръдна, но лятоска ще спя по реката.
Пък уклея го правя - накисвам го в оцет, 24ч. На другият ден го вадя и опретвам в сол.
През очите прокарвам конец, и десетина дена на сенчесто и проветриво място. Чудеса. Колко бира и вино наси зимата не ми се говори.
Майсторе нямам време да мръдна, но лятоска ще спя по реката.
Пък уклея го правя - накисвам го в оцет, 24ч. На другият ден го вадя и опретвам в сол.
През очите прокарвам конец, и десетина дена на сенчесто и проветриво място. Чудеса. Колко бира и вино наси зимата не ми се говори.
инспектора- стара кука
-
Брой мнения : 2025
Регистриран : 29.08.2009
Re: Солена хамсия
Малииииииииииииии, прияде ми се чак....
bat.galin- Модератор
- Брой мнения : 1652
Регистриран : 14.08.2009
Re: Солена хамсия
Страхиле - пробвай бре,дали на котките
или на комшиите,ако не ти хареса,все има как да са отървеш от нея.
Сега малко уточнение.
Хамсията дето ви я показах,си е добро постижение като размер за Черно море.
И си е доста мазна риба,за своето си тяло.
За уклея - нямам идея авери.
Не съм го виждал даже на живо - съжелявам,там вие сте на ход.
или на комшиите,ако не ти хареса,все има как да са отървеш от нея.
Сега малко уточнение.
Хамсията дето ви я показах,си е добро постижение като размер за Черно море.
И си е доста мазна риба,за своето си тяло.
За уклея - нямам идея авери.
Не съм го виждал даже на живо - съжелявам,там вие сте на ход.
КИРО- стара кука
-
Брой мнения : 394
Регистриран : 19.08.2009
Re: Солена хамсия
КИРО написа:Страхиле - пробвай бре,дали на котките
или на комшиите,ако не ти хареса,все има как да са отървеш от нея..
Според мен би трябвало да стане,то уклея е като сладководна хамсия ,само малко по едра е .Става чудесен чироз а и на консерва също.Още повече че то да нее зелен боб или лопуш че да му се мръщя ,нали си е мръвка
майсторчето страхил- стара кука
-
Брой мнения : 2699
Регистриран : 14.08.2009
Re: Солена хамсия
Аз понеже не мога да чакам я правя по този начин;
Първо се изчиства от вътрешностите и се вади гръбната кост с главата,,да остане само филе.
Слага се в съд и се поръсва с едра сол и се покрива с оцет.
Престоява в хладилника 5-6 часа и след това се изсипва оцета и се покрива с олио,за предпочитане е маслиненото.
След това е готова за консумация,,,,страшно мезенце за ракийка
Да ви е сладко.
ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ
Първо се изчиства от вътрешностите и се вади гръбната кост с главата,,да остане само филе.
Слага се в съд и се поръсва с едра сол и се покрива с оцет.
Престоява в хладилника 5-6 часа и след това се изсипва оцета и се покрива с олио,за предпочитане е маслиненото.
След това е готова за консумация,,,,страшно мезенце за ракийка
Да ви е сладко.
Re: Солена хамсия
Ама аз съм търпелив ве Пешо.
Ся едно специално само за този сайт.
Къде 14 часа смених водата и я оставих само на чиста вода,
че на обяд на шурито му била солена доста като я пробва.
И после я метнах.
Тука има сок от 2 лимона
Леко се стиска по този начин
и много лесно се отделят филетата
и в "сиропа"
Нека си постои малко там,абе към час
После да се изцеди от сока,ама без да миете еййй
и с нарязан лук и маслинки
АЙ НАЗДРАВЕ
Сапунчеее,хуквай - имаш 2 часа докът я сложа на масата.
И сега изчезвам от тука-докът не съм ял бой
Ся едно специално само за този сайт.
Къде 14 часа смених водата и я оставих само на чиста вода,
че на обяд на шурито му била солена доста като я пробва.
И после я метнах.
Тука има сок от 2 лимона
Леко се стиска по този начин
и много лесно се отделят филетата
и в "сиропа"
Нека си постои малко там,абе към час
После да се изцеди от сока,ама без да миете еййй
и с нарязан лук и маслинки
АЙ НАЗДРАВЕ
Сапунчеее,хуквай - имаш 2 часа докът я сложа на масата.
И сега изчезвам от тука-докът не съм ял бой
КИРО- стара кука
-
Брой мнения : 394
Регистриран : 19.08.2009
Re: Солена хамсия
То че си за бой за бой си с тези сосчета ,а има още час до края на работното ми време ,протекоха ми едни соксчета из устата като на комодски варан
при първа възможност ще изпълня рецепрата но ще добавя накрая много копър и ще я прекарвам с едно питие на кристали
при първа възможност ще изпълня рецепрата но ще добавя накрая много копър и ще я прекарвам с едно питие на кристали
TONI- стара кука
-
Брой мнения : 1093
Регистриран : 16.08.2009
Re: Солена хамсия
TONI написа:........
при първа възможност ще изпълня рецепрата но ще добавя накрая много копър и ще я прекарвам с едно питие на кристали
Ахаааа.Познал си от първия път.
Аз сега се светнах.
Нов модел рецепта си играх да направя де.
Осоляването - ясно.
После ( след 4-5 дена),я пускам в сладка вода за 3 часа.
Отделяне на филетата,и............
Пускам я в саламура:
4л вода,о.5л оцет,към 300гр морска сол.
Престоява там към 10 часа.
Следва добро изцеждане
Припържва се олио с половин филийка хляб,докато почервенее.
Нека да изстива сега.
После пресен копър,ама много.
Следва:
Наливате 3см олио в дъното на бурканчето,пускате копър,
нека да си потъне на дъното,и нареждате филетата.
Пуснете 3-4 дафинови листа като се сетите,ама не на едно място.
Двадесетина зърна черен пипер,може и малко девисил.
Отгоре олиото да покрие рибата.
Салфетките са отляво,има за всички.
След седмица ще го пробвам.
Днес насолих новата порция от 2кг хамсия.
Лошо е времето,не мога да изляза в морето та да си наловя и аз.
Страхиле,пробвай с уклея,ако има повече нежни кости,
дръж я повече в оцета.
А ся да ви видя слюнкоотделящите жлези.
Ако ви остане от материала,
бърза морска салата.
КИРО- стара кука
-
Брой мнения : 394
Регистриран : 19.08.2009
Re: Солена хамсия
Шефче,ще взема да пробвам и аз с уклея,щот нямам морска
Благодарско за рецептата!
Благодарско за рецептата!
ninastefanina- стара кука
-
Брой мнения : 691
Регистриран : 01.11.2010
Re: Солена хамсия
Ех бай Кире подпали ми фитила с тая хамсия ходих и си вземах 2кг.учистих я и я усолих и ще следвам указаната рецепта от теб.А имаше една риба казва се Салака тя ставали за такава работа да я пробвам и нея благодаря ти предварително.
tsanko tsankov- стара кука
-
Брой мнения : 857
Регистриран : 27.04.2010
Re: Солена хамсия
Цанко,чети внимателно бре.
Осоляваш я без да я чистиш.
Чистенето след това.
Както и да е.Не е фатално.
Салака ? - да не е Килка,
или говориш за сельодката ?
Ако е килка,или както я продават по магазините
като балтийска трицона - става също добре.
Осоляваш я без да я чистиш.
Чистенето след това.
Както и да е.Не е фатално.
Салака ? - да не е Килка,
или говориш за сельодката ?
Ако е килка,или както я продават по магазините
като балтийска трицона - става също добре.
КИРО- стара кука
-
Брой мнения : 394
Регистриран : 19.08.2009
Re: Солена хамсия
Салака е тя е доста по едра от Килката както ще да е значи става пък Хамсията нарочно си по играх да я учистя тя като се осоли пак ще се отдели филето.
tsanko tsankov- стара кука
-
Брой мнения : 857
Регистриран : 27.04.2010
Re: Солена хамсия
Рядко обикалям из борсите за риба,тая Салака не съм я виждал.
Ако случайно я видя - ще я пробвам,само да ми хареса на външен вид.
Херингата е също добра за солене,но трудно се отделят филетата,
може да иска няколко месеца "зреене" на месото.
Рядко се появява по борсите,
иначе пак ще взема за проби - писането е ясно.
Ако случайно я видя - ще я пробвам,само да ми хареса на външен вид.
Херингата е също добра за солене,но трудно се отделят филетата,
може да иска няколко месеца "зреене" на месото.
Рядко се появява по борсите,
иначе пак ще взема за проби - писането е ясно.
КИРО- стара кука
-
Брой мнения : 394
Регистриран : 19.08.2009
Re: Солена хамсия
Бай Кире при нас Г.Оряховица я има и то в изобилие казват че е по горния стадий след хамсията.Но да ли не е океанска риба.
tsanko tsankov- стара кука
-
Брой мнения : 857
Регистриран : 27.04.2010
Re: Солена хамсия
Пусни една снимка ве.
Не съм чувал хамсията да има по-големи "братя и сестри".
Най-много към 20см да стане,ама това е голяма рядкост.
Хамсията има много голяма уста.
Не съм чувал хамсията да има по-големи "братя и сестри".
Най-много към 20см да стане,ама това е голяма рядкост.
Хамсията има много голяма уста.
КИРО- стара кука
-
Брой мнения : 394
Регистриран : 19.08.2009
Страница 1 от 2 • 1, 2
Страница 1 от 2
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пон Дек 19, 2022 12:24 pm by sapuna
» лодка за захранка
Пет Фев 22, 2019 5:37 am by Николай Пенчев
» През новата 2017 г.
Пет Дек 30, 2016 1:13 pm by СЪНДИ
» Опознавателна тема
Вто Мар 29, 2016 10:32 pm by майсторчето страхил
» Почина Илийката( snegk)
Чет Фев 25, 2016 11:43 am by СЪНДИ
» Подписка срещу начинът по който се изграждат мВЕЦ
Пет Ное 06, 2015 10:02 pm by maranzika
» Радио-управляема Лодка за захранка
Чет Сеп 24, 2015 8:26 pm by ztec
» Ремонт ва надуваема лодка
Пон Сеп 21, 2015 11:02 pm by valat
» Сив червей
Сря Юни 24, 2015 1:40 pm by bat.galin