Econt Express

Солена хамсия

Страница 1 от 2 1, 2  Next

Предишната тема Следващата тема Go down

Солена хамсия

Писане  КИРО on Съб Юни 19, 2010 6:28 pm

Колеги,понеже тази година има много от тази риба,
а и е доста едра,може и към вашия край да се продава.
Рибарските корабчета в момента навътре в морето ( към 14 км ),
точно за нея тралят.
Тази рибка ако искате да си я пържите,знайте че трябва да се изчисти,
иначе нагарча,не е като трицоната.
А иначе ний си я осоляваме,и след 3-4 дена става чудесна.
Ще пусна 2-3 снимки да видите как си я подреждам


осоляването е с едра морска сол,по възможност
всеки горен слой риба да е напреки на долния


Рибата не се чисти - директно се соли


После лесно се чисти,и лесно се отделя от кокала.
С филенцата става чудесна салатка,с лук,олио,лимонов сок
и няколко маслинки.
avatar
КИРО
стара кука
стара кука

Sagittarius
Брой мнения : 394
Регистриран : 19.08.2009

Върнете се в началото Go down

Re: Солена хамсия

Писане  bat.galin on Съб Юни 19, 2010 8:07 pm

Тази рецепта може да се използува и при приготвяне на солена илария, макар и да не съм правил лично, но класиката е хамсията.
avatar
bat.galin
Модератор
Модератор

Брой мнения : 1652
Регистриран : 14.08.2009

Върнете се в началото Go down

Re: Солена хамсия

Писане  КИРО on Нед Юни 20, 2010 6:55 am

Ако правите сафрид,трябва да го хванете за очите и да стиснете,
да се спука черепа на главата - иначе замирисва.Също не се чисти предварително.
Илария не съм правил,но там май задължително се пълнят и хрилете със сол,
и се правят два ряза до опашката.
Чернокопа става много сух,преди консумация трябва да се държи
4-6 часа във сладка вода.
Същото е и с паламуда,но те се чистят преди да се осолят.
avatar
КИРО
стара кука
стара кука

Sagittarius
Брой мнения : 394
Регистриран : 19.08.2009

Върнете се в началото Go down

Re: Солена хамсия

Писане  КИРО on Нед Юни 20, 2010 1:26 pm

Да са в дъртака.....
За солената риба,
на другия ден добавете в съда сладка вода - колко място има,
е,не чак да прелива де.
Водата става кървава ,ама не я сменяйте.
avatar
КИРО
стара кука
стара кука

Sagittarius
Брой мнения : 394
Регистриран : 19.08.2009

Върнете се в началото Go down

Re: Солена хамсия

Писане  инспектора on Нед Юни 20, 2010 7:27 pm

Трябва да се пробва това нещо бай Киро. Кат гледам е сериозно мезе.
avatar
инспектора
стара кука
стара кука

Virgo
Брой мнения : 2025
Регистриран : 29.08.2009

Върнете се в началото Go down

Re: Солена хамсия

Писане  bat.galin on Нед Юни 20, 2010 7:32 pm

А сериозното мезе си иска сериозна компания... :bigfish:
avatar
bat.galin
Модератор
Модератор

Брой мнения : 1652
Регистриран : 14.08.2009

Върнете се в началото Go down

Re: Солена хамсия

Писане  sapuna on Нед Юни 20, 2010 7:48 pm

Която вече,мисли дали да не посети района на Кирето! Laughing

__________________________
avatar
sapuna
BOSS
BOSS

Aries
Брой мнения : 2026
Регистриран : 14.08.2009

http://ribargo.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Re: Солена хамсия

Писане  КИРО on Пон Юни 21, 2010 9:27 am

sapuna написа:Която вече,мисли дали да не посети района на Кирето! Laughing
Дай ми десетина дена,да си свърша лодката,
после заповядайте,ще вадим мезета от моите морски полета. :fishing1:
avatar
КИРО
стара кука
стара кука

Sagittarius
Брой мнения : 394
Регистриран : 19.08.2009

Върнете се в началото Go down

Re: Солена хамсия

Писане  майсторчето страхил on Пон Юни 21, 2010 9:00 pm

На темата Idea ,дали ще стане по тоя начин и уклея scratch ,че се намира в по големи количества при нас,отколкото хамсията Laughing .

avatar
майсторчето страхил
стара кука
стара кука

Cancer
Брой мнения : 2699
Регистриран : 14.08.2009

Върнете се в началото Go down

Re: Солена хамсия

Писане  bat.galin on Пон Юни 21, 2010 9:17 pm

Майсторе, давай смело - няма никаква причина да не стане по-хубав от хамсията :cais:
Хубавото на такава рецепта е , че може да са добавя нова риба по всяко време - вкл. и да се вземе част от втасалата и на нейно място да со постави нова , несолена риба.
пп. смля го тоз уклей с шестиицата,браво.
avatar
bat.galin
Модератор
Модератор

Брой мнения : 1652
Регистриран : 14.08.2009

Върнете се в началото Go down

Re: Солена хамсия

Писане  инспектора on Пон Юни 21, 2010 9:28 pm

Вземи, че изпрати малко насам, че как ми се е прияло прясна рибка от реката. Малиииииииииии.
Майсторе нямам време да мръдна, но лятоска ще спя по реката.
Пък уклея го правя - накисвам го в оцет, 24ч. На другият ден го вадя и опретвам в сол.
През очите прокарвам конец, и десетина дена на сенчесто и проветриво място. Чудеса. Колко бира и вино наси зимата не ми се говори.
avatar
инспектора
стара кука
стара кука

Virgo
Брой мнения : 2025
Регистриран : 29.08.2009

Върнете се в началото Go down

Re: Солена хамсия

Писане  bat.galin on Пон Юни 21, 2010 9:42 pm

Малииииииииииииии, прияде ми се чак.... 🍺
avatar
bat.galin
Модератор
Модератор

Брой мнения : 1652
Регистриран : 14.08.2009

Върнете се в началото Go down

Re: Солена хамсия

Писане  КИРО on Пон Юни 21, 2010 11:10 pm

Страхиле - пробвай бре,дали на котките
или на комшиите,ако не ти хареса,все има как да са отървеш от нея.

Сега малко уточнение.
Хамсията дето ви я показах,си е добро постижение като размер за Черно море.
И си е доста мазна риба,за своето си тяло.

За уклея - нямам идея авери.
Не съм го виждал даже на живо - съжелявам,там вие сте на ход.
avatar
КИРО
стара кука
стара кука

Sagittarius
Брой мнения : 394
Регистриран : 19.08.2009

Върнете се в началото Go down

Re: Солена хамсия

Писане  майсторчето страхил on Пон Юни 21, 2010 11:19 pm

КИРО написа:Страхиле - пробвай бре,дали на котките
или на комшиите,ако не ти хареса,все има как да са отървеш от нея..

Според мен би трябвало да стане,то уклея е като сладководна хамсия ,само малко по едра е .Става чудесен чироз а и на консерва също.Още повече че то да нее зелен боб или лопуш че да му се мръщя :naughty: ,нали си е мръвка Laughing :good:
avatar
майсторчето страхил
стара кука
стара кука

Cancer
Брой мнения : 2699
Регистриран : 14.08.2009

Върнете се в началото Go down

Re: Солена хамсия

Писане  п.... ......в on Вто Юни 22, 2010 9:57 am

Аз понеже не мога да чакам я правя по този начин;

ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ


Първо се изчиства от вътрешностите и се вади гръбната кост с главата,,да остане само филе.
Слага се в съд и се поръсва с едра сол и се покрива с оцет.
Престоява в хладилника 5-6 часа и след това се изсипва оцета и се покрива с олио,за предпочитане е маслиненото.
След това е готова за консумация,,,,страшно мезенце за ракийка

Да ви е сладко.
avatar
п.... ......в
стара кука
стара кука

Aries
Брой мнения : 68
Регистриран : 15.08.2009

http://gofishing.forumsclub.com/portal.htm

Върнете се в началото Go down

Re: Солена хамсия

Писане  КИРО on Вто Юни 22, 2010 7:04 pm

Ама аз съм търпелив ве Пешо.

Ся едно специално само за този сайт.
Къде 14 часа смених водата и я оставих само на чиста вода,
че на обяд на шурито му била солена доста като я пробва.


И после я метнах.
Тука има сок от 2 лимона


Леко се стиска по този начин


и много лесно се отделят филетата


и в "сиропа"


Нека си постои малко там,абе към час


После да се изцеди от сока,ама без да миете еййй


и с нарязан лук и маслинки
АЙ НАЗДРАВЕ :bira:


Сапунчеее,хуквай - имаш 2 часа докът я сложа на масата.
И сега изчезвам от тука-докът не съм ял бой :tease:
avatar
КИРО
стара кука
стара кука

Sagittarius
Брой мнения : 394
Регистриран : 19.08.2009

Върнете се в началото Go down

Re: Солена хамсия

Писане  TONI on Вто Юни 22, 2010 8:21 pm

То че си за бой за бой си Laughing с тези сосчета ,а има още час до края на работното ми време ,протекоха ми едни соксчета из устата като на комодски варан

при първа възможност ще изпълня рецепрата но ще добавя накрая много копър и ще я прекарвам с едно питие на кристали Laughing
avatar
TONI
стара кука
стара кука

Gemini
Брой мнения : 1093
Регистриран : 16.08.2009

Върнете се в началото Go down

Re: Солена хамсия

Писане  КИРО on Пет Юни 10, 2011 8:09 pm

TONI написа:........
при първа възможност ще изпълня рецепрата но ще добавя накрая много копър и ще я прекарвам с едно питие на кристали Laughing

Ахаааа.Познал си от първия път.
Аз сега се светнах.

Нов модел рецепта си играх да направя де.
Осоляването - ясно.
После ( след 4-5 дена),я пускам в сладка вода за 3 часа.
Отделяне на филетата,и............

Пускам я в саламура:
4л вода,о.5л оцет,към 300гр морска сол.
Престоява там към 10 часа.
Следва добро изцеждане


Припържва се олио с половин филийка хляб,докато почервенее.
Нека да изстива сега.
После пресен копър,ама много.


Следва:
Наливате 3см олио в дъното на бурканчето,пускате копър,
нека да си потъне на дъното,и нареждате филетата.
Пуснете 3-4 дафинови листа като се сетите,ама не на едно място.
Двадесетина зърна черен пипер,може и малко девисил.
Отгоре олиото да покрие рибата.


Салфетките са отляво,има за всички.


След седмица ще го пробвам.
Днес насолих новата порция от 2кг хамсия.

Лошо е времето,не мога да изляза в морето та да си наловя и аз.

Страхиле,пробвай с уклея,ако има повече нежни кости,
дръж я повече в оцета.

А ся да ви видя слюнкоотделящите жлези. :taeqd:

Ако ви остане от материала,
бърза морска салата.
avatar
КИРО
стара кука
стара кука

Sagittarius
Брой мнения : 394
Регистриран : 19.08.2009

Върнете се в началото Go down

Re: Солена хамсия

Писане  ninastefanina on Пет Юни 10, 2011 8:11 pm

Шефче,ще взема да пробвам и аз с уклея,щот нямам морска :good:
Благодарско за рецептата!
avatar
ninastefanina
стара кука
стара кука

Aries
Брой мнения : 691
Регистриран : 01.11.2010

Върнете се в началото Go down

Re: Солена хамсия

Писане  tsanko tsankov on Съб Юни 11, 2011 4:49 pm

Ех бай Кире подпали ми фитила с тая хамсия ходих и си вземах 2кг.учистих я и я усолих и ще следвам указаната рецепта от теб.А имаше една риба казва се Салака тя ставали за такава работа да я пробвам и нея благодаря ти предварително.
avatar
tsanko tsankov
стара кука
стара кука

Pisces
Брой мнения : 857
Регистриран : 27.04.2010

Върнете се в началото Go down

Re: Солена хамсия

Писане  КИРО on Съб Юни 11, 2011 6:40 pm

Цанко,чети внимателно бре.
Осоляваш я без да я чистиш.
Чистенето след това.
Както и да е.Не е фатално.

Салака ? - да не е Килка,
или говориш за сельодката ?
Ако е килка,или както я продават по магазините
като балтийска трицона - става също добре.
avatar
КИРО
стара кука
стара кука

Sagittarius
Брой мнения : 394
Регистриран : 19.08.2009

Върнете се в началото Go down

Re: Солена хамсия

Писане  tsanko tsankov on Съб Юни 11, 2011 7:46 pm

Салака е тя е доста по едра от Килката както ще да е значи става пък Хамсията нарочно си по играх да я учистя тя като се осоли пак ще се отдели филето.
avatar
tsanko tsankov
стара кука
стара кука

Pisces
Брой мнения : 857
Регистриран : 27.04.2010

Върнете се в началото Go down

Re: Солена хамсия

Писане  КИРО on Нед Юни 12, 2011 9:47 pm

Рядко обикалям из борсите за риба,тая Салака не съм я виждал.
Ако случайно я видя - ще я пробвам,само да ми хареса на външен вид.

Херингата е също добра за солене,но трудно се отделят филетата,
може да иска няколко месеца "зреене" на месото.
Рядко се появява по борсите,
иначе пак ще взема за проби - писането е ясно.
avatar
КИРО
стара кука
стара кука

Sagittarius
Брой мнения : 394
Регистриран : 19.08.2009

Върнете се в началото Go down

Re: Солена хамсия

Писане  tsanko tsankov on Нед Юни 12, 2011 10:50 pm

Бай Кире при нас Г.Оряховица я има и то в изобилие казват че е по горния стадий след хамсията.Но да ли не е океанска риба.
avatar
tsanko tsankov
стара кука
стара кука

Pisces
Брой мнения : 857
Регистриран : 27.04.2010

Върнете се в началото Go down

Re: Солена хамсия

Писане  КИРО on Пон Юни 13, 2011 8:58 am

Пусни една снимка ве.
Не съм чувал хамсията да има по-големи "братя и сестри".
Най-много към 20см да стане,ама това е голяма рядкост.

Хамсията има много голяма уста.
avatar
КИРО
стара кука
стара кука

Sagittarius
Брой мнения : 394
Регистриран : 19.08.2009

Върнете се в началото Go down

Re: Солена хамсия

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Страница 1 от 2 1, 2  Next

Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите