Econt Express
Similar topics
Маринован уклей
+11
doko
todor2662
gegata
sapuna
sashito
siraka.bg
TONI
daniel_g
maverik77
ninastefanina
Бачо Илия
15 posters
Страница 1 от 1
Маринован уклей
Прави се е от едър, до среден уклей с цел много приятен гъдел на небцето и поемане на всякакви количества напитки, препечени филийки и др.! Правенето е доста трудоемък процес и отделно, като се почне, няма спиране до като не бъде завършено.
Първи етап:
Хващат се 2-3 кг(или повече) едри до средни уклеи като се запазват живи максимално дълго време(до края на излета). Чистят се веднага след излета от люспите, вътрешностите и хрилете, без да им се отстраняват главите; измиват се добре един по един със студена вода(жена ми го прави това) и в подходящ съд се заливат със солена саламура за 4-6 часа-200гр морска сол на 1.0 литър вода(това го правя аз). Солта се залива със студена вода и след това разтвора се бърка до като солта се разтвори; уклеите се поставят в подходящ дълбок съд( теннджера, кофичка...), заливат се със саламурата, разбъркват се добре и се оставят за времето( в зависимост от това колко са едри) 4-6 часа; периодично се разбъркват за да поемат солта равномерно!
С това завършва първи етап от битката за първокласно мезе!
Втори етап:
След престоя в солената саламура(6 часа, в случая), рибите се оцеждат през гевгир и без да се мият от саламурата се заливат с качествен винен оцет(ползвам "Кулинар"), така че оцета да ги покрива. Времето за престой в оцета трябва да бъде с два часа повече от това на престоя в солената саламура или 8 часа в конкретния случай!
По тази рецепта могат да се мариноват всякакви подобни кулинарни субекти- скобар, мряна, кефал, бабушки, морунаш и т.н., като единствената разлика е че в зависимост от големината на рибите се увеличава времето за престой в саламурата и после съответно +2 часа и на престоя в оцета.
В конкретния случай съда който ползвам е 12-литров, уклеите са 200 бр(моите и на единия от колегите), саламурата беше 2.5 литра, а оцета- две и половина бутилки "Кулинар"!
Трети етап:
Прекарвам на два курса "полуфабриката" през гевгира като изчаквам по десетина минути за да се оцеди добре
Добре е да се ползва по-голям съд за да се подбират рибите при нареждането. Тегля заготовките- кантара показва 5.500(нето 5.000кг)
Подготвям необходимите подправки: за всеки килограм риба по три скилидки чесън(този е български), 10-12 зърна черен пипер, 1-2 зърна бахар и по едно малко листенце дафинов лист; може да се добави и копър или магданоз или пък да не се слага дафинов лист- според вкуса...
Нареждам рибата на редове в подходящ съд с плътно затварящ се капак, като между редовете слагам равномерно количество от подправките. При нареждането почиствам с ръка всяка рибка от случайно останали люспи и др. Всеки следващ ред го нареждам противоположно на предния като с по-малки риби запълвам разни останали празнини
Последният ред го нареждам както на снимката по-долу и заливам съда до горния край с възможно най-висококачествено олио; изчаква се да излезе въздуха и пак се долива олио, като с обратната страна на зъбите на вилица горния ред риби започват да се натискат силно надолу за да се доизкара въздуха от съда и пак се долива олио; тази процедура се прави ежедневно през първите 4-5 дни
Съдът трябва да е с плътно затварящ се капак; на този съд специално, дръжките играят ролята и на закопчалки
Така подготвения продукт се съхранява за постоянно в нормален хладилник при 4-5 градуса температура и има трайност поне една година!
От тук, нататък следва един продължителен и мъчителен процес на ферментация на продукта наречен "зреене на рибата", продължаващ 45 дни. При голям зор, мезето може да се консумира и след 30-тия ден, но не по-рано щото не струва! След 45-тия ден гръбнака започва да се отделя цял заедно със ребрата и остават....две филенца...мани, мани!!!
п.п. така изглеждат на 45-тия ден:
п.п.п. в момента изглеждат, наполовина по-малко...
Първи етап:
Хващат се 2-3 кг(или повече) едри до средни уклеи като се запазват живи максимално дълго време(до края на излета). Чистят се веднага след излета от люспите, вътрешностите и хрилете, без да им се отстраняват главите; измиват се добре един по един със студена вода(жена ми го прави това) и в подходящ съд се заливат със солена саламура за 4-6 часа-200гр морска сол на 1.0 литър вода(това го правя аз). Солта се залива със студена вода и след това разтвора се бърка до като солта се разтвори; уклеите се поставят в подходящ дълбок съд( теннджера, кофичка...), заливат се със саламурата, разбъркват се добре и се оставят за времето( в зависимост от това колко са едри) 4-6 часа; периодично се разбъркват за да поемат солта равномерно!
С това завършва първи етап от битката за първокласно мезе!
Втори етап:
След престоя в солената саламура(6 часа, в случая), рибите се оцеждат през гевгир и без да се мият от саламурата се заливат с качествен винен оцет(ползвам "Кулинар"), така че оцета да ги покрива. Времето за престой в оцета трябва да бъде с два часа повече от това на престоя в солената саламура или 8 часа в конкретния случай!
По тази рецепта могат да се мариноват всякакви подобни кулинарни субекти- скобар, мряна, кефал, бабушки, морунаш и т.н., като единствената разлика е че в зависимост от големината на рибите се увеличава времето за престой в саламурата и после съответно +2 часа и на престоя в оцета.
В конкретния случай съда който ползвам е 12-литров, уклеите са 200 бр(моите и на единия от колегите), саламурата беше 2.5 литра, а оцета- две и половина бутилки "Кулинар"!
Трети етап:
Прекарвам на два курса "полуфабриката" през гевгира като изчаквам по десетина минути за да се оцеди добре
Добре е да се ползва по-голям съд за да се подбират рибите при нареждането. Тегля заготовките- кантара показва 5.500(нето 5.000кг)
Подготвям необходимите подправки: за всеки килограм риба по три скилидки чесън(този е български), 10-12 зърна черен пипер, 1-2 зърна бахар и по едно малко листенце дафинов лист; може да се добави и копър или магданоз или пък да не се слага дафинов лист- според вкуса...
Нареждам рибата на редове в подходящ съд с плътно затварящ се капак, като между редовете слагам равномерно количество от подправките. При нареждането почиствам с ръка всяка рибка от случайно останали люспи и др. Всеки следващ ред го нареждам противоположно на предния като с по-малки риби запълвам разни останали празнини
Последният ред го нареждам както на снимката по-долу и заливам съда до горния край с възможно най-висококачествено олио; изчаква се да излезе въздуха и пак се долива олио, като с обратната страна на зъбите на вилица горния ред риби започват да се натискат силно надолу за да се доизкара въздуха от съда и пак се долива олио; тази процедура се прави ежедневно през първите 4-5 дни
Съдът трябва да е с плътно затварящ се капак; на този съд специално, дръжките играят ролята и на закопчалки
Така подготвения продукт се съхранява за постоянно в нормален хладилник при 4-5 градуса температура и има трайност поне една година!
От тук, нататък следва един продължителен и мъчителен процес на ферментация на продукта наречен "зреене на рибата", продължаващ 45 дни. При голям зор, мезето може да се консумира и след 30-тия ден, но не по-рано щото не струва! След 45-тия ден гръбнака започва да се отделя цял заедно със ребрата и остават....две филенца...мани, мани!!!
п.п. така изглеждат на 45-тия ден:
п.п.п. в момента изглеждат, наполовина по-малко...
Бачо Илия- стара кука
- Брой мнения : 303
Регистриран : 10.09.2010
Re: Маринован уклей
Бачо това трябва да се пробва,много добре ми звучи
ninastefanina- стара кука
-
Брой мнения : 691
Регистриран : 01.11.2010
Re: Маринован уклей
Направо ми потекоха лигите Бачо Утре тествам на Жорката скумрийте и тръгвам да търся уклей 45 дни по-късно
maverik77- стара кука
-
Брой мнения : 353
Регистриран : 11.10.2009
Re: Маринован уклей
Евала!!! Чета тук наранина и преглъщам ли преглъщам, гледайки и снимките
daniel_g- стара кука
- Брой мнения : 199
Регистриран : 25.08.2009
Re: Маринован уклей
Евала, досега несъмвиждал такова презентиране на конкретна рецепта,няма Ути няма Звездев
пп.Само да добавя желателно е преди да се залее с олиото то дасе загрее до кипване задане е сурово и да гранясва бързо.
пп.Само да добавя желателно е преди да се залее с олиото то дасе загрее до кипване задане е сурово и да гранясва бързо.
TONI- стара кука
-
Брой мнения : 1093
Регистриран : 16.08.2009
Re: Маринован уклей
пп.Само да добавя желателно е преди да се залее с олиото то дасе загрее до кипване задане е сурово и да гранясва бързо.[/quote]
Даже се запържва и половин филийка хляб в олиото за тази цел - да не гранясва бързо !!!
siraka.bg- стара кука
-
Брой мнения : 418
Регистриран : 05.09.2009
Re: Маринован уклей
Пропуснах за олиото! Аз не препържвам олиото, но ползвам вече доста години само и единствено марка "Бисер"; с него няма никакви проблеми от това естество за което са писали колегите. Иначе- обезателно трябва да се препържва, що то не се знае на какъв полурафиниран боклук може да се попадне!
Бачо Илия- стара кука
- Брой мнения : 303
Регистриран : 10.09.2010
Re: Маринован уклей
Браво бачо при първа възможност ще пробвам рецептата ти,че ще изям монитора
sashito- стара кука
-
Брой мнения : 507
Регистриран : 14.08.2009
Re: Маринован уклей
Колеги, ето ви и една снимчица от преди малко; жалко че няма как да снимам и аромата дето се носи над кутията....Видимо понамаляха(кутията е 5-литрова), ама тя новата реколта се задава- тези са от 15.11.2010г.
п.п. един колега от пловдивския форум си направи по тази рецепта и филета от едри скобари; жив и здрав си е човека и няма оплаквания за сега...
п.п. един колега от пловдивския форум си направи по тази рецепта и филета от едри скобари; жив и здрав си е човека и няма оплаквания за сега...
Бачо Илия- стара кука
- Брой мнения : 303
Регистриран : 10.09.2010
Re: Маринован уклей
Изби "рибата" с тия уклеи!!!Бравооооо!!! Земи одели два пръста от тая кутия за наесен за Дунава,че кът гледам то риба тогавааааа няма да се лови ми ша са :rakija: па да го опитаме тва "уникалноооо мезе"!!!!
gegata- стара кука
-
Брой мнения : 433
Регистриран : 08.01.2011
Re: Маринован уклей
Бачо разбра ли защо те помолих да пуснеш тези рецепти-защото ние в тоя форум много ги тачим.
Бъди жив и здрав.
Бъди жив и здрав.
todor2662- стара кука
-
Брой мнения : 1331
Регистриран : 15.08.2009
Re: Маринован уклей
Тая рецепта ще я пробвам задължително, само чесъна не ми допадна ама я обичам да си модифицирам. Уклея е рибата която обичам както да я ловя така и да я ям. Само не обичам дя я чистя ама ще се прежаля
doko- Модератор
-
Брой мнения : 1042
Регистриран : 15.08.2009
Re: Маринован уклей
Доко помниш ли оня ден че колегата донесе едно бурканче с маринована риба на реката.
Ще ти напиша рецептата защото е без чесън,но също е превъзходна.
Рецептата е за 5кг.очистен уклей без глави.
Саламура-5л вода и 1кг морска сол
Рибата престоява 24 часа в саламурата.
След изцеждане се слага в по дълбок съд и се залива със винен оцет(Търновски)
Престоява 24 часа във оцета,после се изважда и оцежда.
Зарежда се в бурканчета(конфитюрени) плътно
Във всяко бурканче се слага-1бр дафинов лист,3-4 зърна чер пипер и 1 зърно бахар.
Запържва се олио със 3-4 корички хляб или парченца ябълка.След като изстине се допълват бурканчетата и се затварят.След 20-25 дни е готова за консумация.
Съхранява се на хладно място.Годна за консумация 12-15 месеца.
Това е рецептата от колегата.Започваме вече да ходим само за уклей.
Ще ти напиша рецептата защото е без чесън,но също е превъзходна.
Рецептата е за 5кг.очистен уклей без глави.
Саламура-5л вода и 1кг морска сол
Рибата престоява 24 часа в саламурата.
След изцеждане се слага в по дълбок съд и се залива със винен оцет(Търновски)
Престоява 24 часа във оцета,после се изважда и оцежда.
Зарежда се в бурканчета(конфитюрени) плътно
Във всяко бурканче се слага-1бр дафинов лист,3-4 зърна чер пипер и 1 зърно бахар.
Запържва се олио със 3-4 корички хляб или парченца ябълка.След като изстине се допълват бурканчетата и се затварят.След 20-25 дни е готова за консумация.
Съхранява се на хладно място.Годна за консумация 12-15 месеца.
Това е рецептата от колегата.Започваме вече да ходим само за уклей.
todor2662- стара кука
-
Брой мнения : 1331
Регистриран : 15.08.2009
Re: Маринован уклей
Тоше ти сложи рецептата за оня маринования кефал с който почерпи компанията ......
TONI- стара кука
-
Брой мнения : 1093
Регистриран : 16.08.2009
Re: Маринован уклей
Немога да я открия,но е по тоя метод на уклея.Хей един да ми хареса гозбата бре.
todor2662- стара кука
-
Брой мнения : 1331
Регистриран : 15.08.2009
Re: Маринован уклей
Много хубави рецепти и съвети предлага те ще ги пробвам задължително.
tsanko tsankov- стара кука
-
Брой мнения : 857
Регистриран : 27.04.2010
Re: Маринован уклей
За уклей, това ще да са близките излети. Нема начин ше се пробва.
инспектора- стара кука
-
Брой мнения : 2025
Регистриран : 29.08.2009
Re: Маринован уклей
Колеги, ако направите няколко бурканчета тези дни, ще има да опитаме на срещата кр. на март!
boev_i- стара кука
-
Брой мнения : 447
Регистриран : 07.05.2010
Re: Маринован уклей
Доста привлекатално звучи, а и изглежда-да ти заговори.
mitaka_8208- стара кука
-
Брой мнения : 238
Регистриран : 01.09.2010
Re: Маринован уклей
boev_i написа:Колеги, ако направите няколко бурканчета тези дни, ще има да опитаме на срещата кр. на март!
Само да подчертая още ведннъж, че при тази рецепта се изисква продължително зреене на продукта; от самата рецепта е видно, че времето за обработка в саламура и оцет е доста кратко и разковничето е в последващите ферментационни процеси в безкислородна среда. При всички положения, най-добре е да се изчака поне 45 дни, но пък от друга страна уклеи има постоянно и партидите могат да се застъпват!
Аз вече се стягам за реколта: "Пролет- 2011г"!
п.п. Тошка, твоята рецепта също ми се вижда супер и сигурно ще я направя скоро; видно е че по-дългия престой в саламура и оцет снижава времето на зреене наполовина и чакането няма да е чак токова мъчително...
Бачо Илия- стара кука
- Брой мнения : 303
Регистриран : 10.09.2010
Re: Маринован уклей
Бачо Илия написа:boev_i написа:Колеги, ако направите няколко бурканчета тези дни, ще има да опитаме на срещата кр. на март!
Само да подчертая още ведннъж, че при тази рецепта се изисква продължително зреене на продукта;
Бачо, аз имах предвид за рецептата на Тошката! За твоята прочетох добре, че трябва да преседи около 45дни. Значи твоята ще я опитаме на пролет !
boev_i- стара кука
-
Брой мнения : 447
Регистриран : 07.05.2010
Re: Маринован уклей
mitaka_8208 написа:Доста привлекатално звучи, а и изглежда-да ти заговори.
Бачо току що я пробвах с бира-харашо.
Мите не бях чувал рецепта да говори,но ще ти повярвам.
todor2662- стара кука
-
Брой мнения : 1331
Регистриран : 15.08.2009
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пон Дек 19, 2022 12:24 pm by sapuna
» лодка за захранка
Пет Фев 22, 2019 5:37 am by Николай Пенчев
» През новата 2017 г.
Пет Дек 30, 2016 1:13 pm by СЪНДИ
» Опознавателна тема
Вто Мар 29, 2016 10:32 pm by майсторчето страхил
» Почина Илийката( snegk)
Чет Фев 25, 2016 11:43 am by СЪНДИ
» Подписка срещу начинът по който се изграждат мВЕЦ
Пет Ное 06, 2015 10:02 pm by maranzika
» Радио-управляема Лодка за захранка
Чет Сеп 24, 2015 8:26 pm by ztec
» Ремонт ва надуваема лодка
Пон Сеп 21, 2015 11:02 pm by valat
» Сив червей
Сря Юни 24, 2015 1:40 pm by bat.galin