горнооряховски рибар
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Маринован уклей

+11
doko
todor2662
gegata
sapuna
sashito
siraka.bg
TONI
daniel_g
maverik77
ninastefanina
Бачо Илия
15 posters

Go down

Маринован уклей Empty Маринован уклей

Писане  Бачо Илия Пон Фев 21, 2011 9:32 pm

Прави се е от едър, до среден уклей с цел много приятен гъдел на небцето и поемане на всякакви количества напитки, препечени филийки и др.! Правенето е доста трудоемък процес и отделно, като се почне, няма спиране до като не бъде завършено.

Първи етап:

Хващат се 2-3 кг(или повече) едри до средни уклеи като се запазват живи максимално дълго време(до края на излета). Чистят се веднага след излета от люспите, вътрешностите и хрилете, без да им се отстраняват главите; измиват се добре един по един със студена вода(жена ми го прави това) и в подходящ съд се заливат със солена саламура за 4-6 часа-200гр морска сол на 1.0 литър вода(това го правя аз). Солта се залива със студена вода и след това разтвора се бърка до като солта се разтвори; уклеите се поставят в подходящ дълбок съд( теннджера, кофичка...), заливат се със саламурата, разбъркват се добре и се оставят за времето( в зависимост от това колко са едри) 4-6 часа; периодично се разбъркват за да поемат солта равномерно!
С това завършва първи етап от битката за първокласно мезе!

Маринован уклей 021580000-big

Втори етап:

След престоя в солената саламура(6 часа, в случая), рибите се оцеждат през гевгир и без да се мият от саламурата се заливат с качествен винен оцет(ползвам "Кулинар"), така че оцета да ги покрива. Времето за престой в оцета трябва да бъде с два часа повече от това на престоя в солената саламура или 8 часа в конкретния случай!
По тази рецепта могат да се мариноват всякакви подобни кулинарни субекти- скобар, мряна, кефал, бабушки, морунаш и т.н., като единствената разлика е че в зависимост от големината на рибите се увеличава времето за престой в саламурата и после съответно +2 часа и на престоя в оцета.

Маринован уклей 021580001

В конкретния случай съда който ползвам е 12-литров, уклеите са 200 бр(моите и на единия от колегите), саламурата беше 2.5 литра, а оцета- две и половина бутилки "Кулинар"!

Трети етап:

Прекарвам на два курса "полуфабриката" през гевгира като изчаквам по десетина минути за да се оцеди добре
Маринован уклей 021580004

Добре е да се ползва по-голям съд за да се подбират рибите при нареждането. Тегля заготовките- кантара показва 5.500(нето 5.000кг)
Маринован уклей 021580005

Подготвям необходимите подправки: за всеки килограм риба по три скилидки чесън(този е български), 10-12 зърна черен пипер, 1-2 зърна бахар и по едно малко листенце дафинов лист; може да се добави и копър или магданоз или пък да не се слага дафинов лист- според вкуса...
Маринован уклей 021580002

Нареждам рибата на редове в подходящ съд с плътно затварящ се капак, като между редовете слагам равномерно количество от подправките. При нареждането почиствам с ръка всяка рибка от случайно останали люспи и др. Всеки следващ ред го нареждам противоположно на предния като с по-малки риби запълвам разни останали празнини
Маринован уклей 021580006
Маринован уклей 021580008
Маринован уклей 021580010

Последният ред го нареждам както на снимката по-долу и заливам съда до горния край с възможно най-висококачествено олио; изчаква се да излезе въздуха и пак се долива олио, като с обратната страна на зъбите на вилица горния ред риби започват да се натискат силно надолу за да се доизкара въздуха от съда и пак се долива олио; тази процедура се прави ежедневно през първите 4-5 дни
Маринован уклей 021580013

Съдът трябва да е с плътно затварящ се капак; на този съд специално, дръжките играят ролята и на закопчалки
Маринован уклей 021580015

Така подготвения продукт се съхранява за постоянно в нормален хладилник при 4-5 градуса температура и има трайност поне една година!
От тук, нататък следва един продължителен и мъчителен процес на ферментация на продукта наречен "зреене на рибата", продължаващ 45 дни. При голям зор, мезето може да се консумира и след 30-тия ден, но не по-рано щото не струва! След 45-тия ден гръбнака започва да се отделя цял заедно със ребрата и остават....две филенца...мани, мани!!!

п.п. така изглеждат на 45-тия ден:

Маринован уклей 021901681-big

Маринован уклей 021901683-big

п.п.п. в момента изглеждат, наполовина по-малко... 🍺
Бачо Илия
Бачо Илия
стара кука
стара кука

Брой мнения : 303
Регистриран : 10.09.2010

Върнете се в началото Go down

Маринован уклей Empty Re: Маринован уклей

Писане  ninastefanina Пон Фев 21, 2011 11:11 pm

Бачо това трябва да се пробва,много добре ми звучи :good:
ninastefanina
ninastefanina
стара кука
стара кука

Aries
Брой мнения : 691
Регистриран : 01.11.2010

Върнете се в началото Go down

Маринован уклей Empty Re: Маринован уклей

Писане  maverik77 Вто Фев 22, 2011 8:23 am

Направо ми потекоха лигите Бачо 🍺 Утре тествам на Жорката скумрийте и тръгвам да търся уклей Very Happy 45 дни по-късно :pijani:
maverik77
maverik77
стара кука
стара кука

Leo
Брой мнения : 353
Регистриран : 11.10.2009

Върнете се в началото Go down

Маринован уклей Empty Re: Маринован уклей

Писане  daniel_g Вто Фев 22, 2011 9:11 am

Евала!!! Чета тук наранина и преглъщам ли преглъщам, гледайки и снимките :good: 🍺 :coock:
daniel_g
daniel_g
стара кука
стара кука

Брой мнения : 199
Регистриран : 25.08.2009

Върнете се в началото Go down

Маринован уклей Empty Re: Маринован уклей

Писане  TONI Вто Фев 22, 2011 10:37 am

Евала, досега несъмвиждал такова презентиране на конкретна рецепта,няма Ути няма Звездев :good: :good: :good:

пп.Само да добавя желателно е преди да се залее с олиото то дасе загрее до кипване задане е сурово и да гранясва бързо.
TONI
TONI
стара кука
стара кука

Gemini
Брой мнения : 1093
Регистриран : 16.08.2009

Върнете се в началото Go down

Маринован уклей Empty Re: Маринован уклей

Писане  siraka.bg Вто Фев 22, 2011 11:04 am


пп.Само да добавя желателно е преди да се залее с олиото то дасе загрее до кипване задане е сурово и да гранясва бързо.[/quote]

Даже се запържва и половин филийка хляб в олиото за тази цел - да не гранясва бързо !!! :good:
siraka.bg
siraka.bg
стара кука
стара кука

Virgo
Брой мнения : 418
Регистриран : 05.09.2009

Върнете се в началото Go down

Маринован уклей Empty Re: Маринован уклей

Писане  Бачо Илия Вто Фев 22, 2011 11:32 am

Пропуснах за олиото! Аз не препържвам олиото, но ползвам вече доста години само и единствено марка "Бисер"; с него няма никакви проблеми от това естество за което са писали колегите. Иначе- обезателно трябва да се препържва, що то не се знае на какъв полурафиниран боклук може да се попадне! Idea Wink
Бачо Илия
Бачо Илия
стара кука
стара кука

Брой мнения : 303
Регистриран : 10.09.2010

Върнете се в началото Go down

Маринован уклей Empty Re: Маринован уклей

Писане  sashito Вто Фев 22, 2011 11:38 am

Браво бачо при първа възможност ще пробвам рецептата ти,че ще изям монитора Very Happy
sashito
sashito
стара кука
стара кука

Aquarius
Брой мнения : 507
Регистриран : 14.08.2009

Върнете се в началото Go down

Маринован уклей Empty Re: Маринован уклей

Писане  Бачо Илия Вто Фев 22, 2011 12:33 pm

Колеги, ето ви и една снимчица от преди малко; жалко че няма как да снимам и аромата дето се носи над кутията....Видимо понамаляха(кутията е 5-литрова), ама тя новата реколта се задава- тези са от 15.11.2010г.

Маринован уклей 022497563

п.п. един колега от пловдивския форум си направи по тази рецепта и филета от едри скобари; жив и здрав си е човека и няма оплаквания за сега...

:bigfish:
Бачо Илия
Бачо Илия
стара кука
стара кука

Брой мнения : 303
Регистриран : 10.09.2010

Върнете се в началото Go down

Маринован уклей Empty Re: Маринован уклей

Писане  sapuna Вто Фев 22, 2011 12:39 pm

Още малко и сме по Ястребино май! :cais:
sapuna
sapuna
BOSS
BOSS

Aries
Брой мнения : 2030
Регистриран : 14.08.2009

https://ribargo.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Маринован уклей Empty Re: Маринован уклей

Писане  gegata Вто Фев 22, 2011 3:51 pm

Изби "рибата" с тия уклеи!!!Бравооооо!!! :good: Земи одели два пръста от тая кутия за наесен за Дунава,че кът гледам то риба тогавааааа няма да се лови ми ша са :rakija: па да го опитаме тва "уникалноооо мезе"!!!!
gegata
gegata
стара кука
стара кука

Pisces
Брой мнения : 433
Регистриран : 08.01.2011

Върнете се в началото Go down

Маринован уклей Empty Re: Маринован уклей

Писане  todor2662 Вто Фев 22, 2011 4:36 pm

Бачо разбра ли защо те помолих да пуснеш тези рецепти-защото ние в тоя форум много ги тачим.
Бъди жив и здрав.
todor2662
todor2662
стара кука
стара кука

Scorpio
Брой мнения : 1331
Регистриран : 15.08.2009

Върнете се в началото Go down

Маринован уклей Empty Re: Маринован уклей

Писане  Бачо Илия Вто Фев 22, 2011 4:56 pm

Виждам, виждам!!! :oky: :bt: 🍺
Бачо Илия
Бачо Илия
стара кука
стара кука

Брой мнения : 303
Регистриран : 10.09.2010

Върнете се в началото Go down

Маринован уклей Empty Re: Маринован уклей

Писане  doko Вто Фев 22, 2011 8:08 pm

Тая рецепта ще я пробвам задължително, само чесъна не ми допадна ама я обичам да си модифицирам. Уклея е рибата която обичам както да я ловя така и да я ям. Само не обичам дя я чистя ама ще се прежаля Laughing
doko
doko
Модератор
Модератор

Virgo
Брой мнения : 1042
Регистриран : 15.08.2009

Върнете се в началото Go down

Маринован уклей Empty Re: Маринован уклей

Писане  todor2662 Вто Фев 22, 2011 8:32 pm

Доко помниш ли оня ден че колегата донесе едно бурканче с маринована риба на реката.
Ще ти напиша рецептата защото е без чесън,но също е превъзходна.
Рецептата е за 5кг.очистен уклей без глави.
Саламура-5л вода и 1кг морска сол
Рибата престоява 24 часа в саламурата.
След изцеждане се слага в по дълбок съд и се залива със винен оцет(Търновски)
Престоява 24 часа във оцета,после се изважда и оцежда.
Зарежда се в бурканчета(конфитюрени) плътно
Във всяко бурканче се слага-1бр дафинов лист,3-4 зърна чер пипер и 1 зърно бахар.
Запържва се олио със 3-4 корички хляб или парченца ябълка.След като изстине се допълват бурканчетата и се затварят.След 20-25 дни е готова за консумация.
Съхранява се на хладно място.Годна за консумация 12-15 месеца.

Това е рецептата от колегата.Започваме вече да ходим само за уклей. :clap2: :good:
todor2662
todor2662
стара кука
стара кука

Scorpio
Брой мнения : 1331
Регистриран : 15.08.2009

Върнете се в началото Go down

Маринован уклей Empty Re: Маринован уклей

Писане  TONI Вто Фев 22, 2011 9:33 pm

Тоше ти сложи рецептата за оня маринования кефал с който почерпи компанията ......
TONI
TONI
стара кука
стара кука

Gemini
Брой мнения : 1093
Регистриран : 16.08.2009

Върнете се в началото Go down

Маринован уклей Empty Re: Маринован уклей

Писане  todor2662 Вто Фев 22, 2011 9:37 pm

Немога да я открия,но е по тоя метод на уклея.Хей един да ми хареса гозбата бре. :danceee:
todor2662
todor2662
стара кука
стара кука

Scorpio
Брой мнения : 1331
Регистриран : 15.08.2009

Върнете се в началото Go down

Маринован уклей Empty Re: Маринован уклей

Писане  tsanko tsankov Вто Фев 22, 2011 9:38 pm

:bt: :bt: :bt: :bt: :bt: :bt: Много хубави рецепти и съвети предлага те ще ги пробвам задължително.
tsanko tsankov
tsanko tsankov
стара кука
стара кука

Pisces
Брой мнения : 857
Регистриран : 27.04.2010

Върнете се в началото Go down

Маринован уклей Empty Re: Маринован уклей

Писане  инспектора Вто Фев 22, 2011 11:26 pm

За уклей, това ще да са близките излети. Нема начин ше се пробва. :coock:
инспектора
инспектора
стара кука
стара кука

Virgo
Брой мнения : 2025
Регистриран : 29.08.2009

Върнете се в началото Go down

Маринован уклей Empty Re: Маринован уклей

Писане  boev_i Сря Фев 23, 2011 9:20 am

Колеги, ако направите няколко бурканчета тези дни, ще има да опитаме на срещата кр. на март!
boev_i
boev_i
стара кука
стара кука

Pisces
Брой мнения : 447
Регистриран : 07.05.2010

Върнете се в началото Go down

Маринован уклей Empty Re: Маринован уклей

Писане  mitaka_8208 Сря Фев 23, 2011 12:18 pm

Доста привлекатално звучи, а и изглежда-да ти заговори.
mitaka_8208
mitaka_8208
стара кука
стара кука

Leo
Брой мнения : 238
Регистриран : 01.09.2010

Върнете се в началото Go down

Маринован уклей Empty Re: Маринован уклей

Писане  Бачо Илия Сря Фев 23, 2011 3:16 pm

boev_i написа:Колеги, ако направите няколко бурканчета тези дни, ще има да опитаме на срещата кр. на март!

Само да подчертая още ведннъж, че при тази рецепта се изисква продължително зреене на продукта; от самата рецепта е видно, че времето за обработка в саламура и оцет е доста кратко и разковничето е в последващите ферментационни процеси в безкислородна среда. При всички положения, най-добре е да се изчака поне 45 дни, но пък от друга страна уклеи има постоянно и партидите могат да се застъпват!
Аз вече се стягам за реколта: "Пролет- 2011г"!

:bigfish:

п.п. Тошка, твоята рецепта също ми се вижда супер и сигурно ще я направя скоро; видно е че по-дългия престой в саламура и оцет снижава времето на зреене наполовина и чакането няма да е чак токова мъчително... :danceee: :clap2: 🍺
Бачо Илия
Бачо Илия
стара кука
стара кука

Брой мнения : 303
Регистриран : 10.09.2010

Върнете се в началото Go down

Маринован уклей Empty Re: Маринован уклей

Писане  boev_i Сря Фев 23, 2011 4:25 pm

Бачо Илия написа:
boev_i написа:Колеги, ако направите няколко бурканчета тези дни, ще има да опитаме на срещата кр. на март!

Само да подчертая още ведннъж, че при тази рецепта се изисква продължително зреене на продукта;

Бачо, аз имах предвид за рецептата на Тошката! За твоята прочетох добре, че трябва да преседи около 45дни. Значи твоята ще я опитаме на пролет Very Happy! :bira:
boev_i
boev_i
стара кука
стара кука

Pisces
Брой мнения : 447
Регистриран : 07.05.2010

Върнете се в началото Go down

Маринован уклей Empty Re: Маринован уклей

Писане  todor2662 Сря Фев 23, 2011 4:39 pm

mitaka_8208 написа:Доста привлекатално звучи, а и изглежда-да ти заговори.

Бачо току що я пробвах с бира-харашо.
Мите не бях чувал рецепта да говори,но ще ти повярвам.
todor2662
todor2662
стара кука
стара кука

Scorpio
Брой мнения : 1331
Регистриран : 15.08.2009

Върнете се в началото Go down

Маринован уклей Empty Re: Маринован уклей

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото

- Similar topics

 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите