горнооряховски рибар
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Econt Express
Similar topics

    Паеля - стъпка-по-стъпка с картинки

    5 posters

    Go down

    Паеля - стъпка-по-стъпка с картинки Empty Паеля - стъпка-по-стъпка с картинки

    Писане  Боката Чет Сеп 03, 2009 9:29 am

    Паелята е едно от най-известните ястия по света.
    Традиционно се приготвя в паелера - голям тиган с две дръжки - на открит огън от дърва, за да добие аромат на дим.
    Рецептата тук е за 4 порции.
    За най-добър резултат трябва да се приготви в съд с диаметър 35-40 см.
    http://www.mediterrasian.com/cuisine_of_month_paella.htm

    1. Накълцайте зеленчука 2. Настържете доматите 3. Пригответе морските дарове 4. Направете соса софрито
    Паеля - стъпка-по-стъпка с картинки Paella_1Паеля - стъпка-по-стъпка с картинки Paella_2Паеля - стъпка-по-стъпка с картинки Paella_3Паеля - стъпка-по-стъпка с картинки Paella_4
    1. Накълцайте на ситно глава червен лук, 1 червена и 1 зелена пиперка нарежете на лентички, скълцайте ситно 4 скилидки чесън и 2 супени лъжици магданоз.
    2. Настържете 2 узрели домата или намачкайте с вилица домати от косерва.
    3. Обелете 16 големи скариди и извадете черната им нишка, нарежете на пръстени 2 калмара, почистете и остържете черупките на 12 миди. Покрийте и поставете в хладилника.
    4. Софрито е испански сос основа за много ястия, включително и паеля. Загрейте 2 супени лъжици зехтин на среден огън и запържете ситно накълцаната глава лук, 3 от скълцаните скилидки чесън и двете супени лъжици кълцан магданоз за 8 минути като разбърквате от време на време. Прибавете настърганите( намачканите) домати и 2 супени лъжици червен пипер. Сосът е готов когато водата от доматите се изпари и стане гъст като мармалад. Прехвърлете го в купичка и изтрийте съда до сухо.

    5. Сварете мидите. 6. Запържете скаридите и калмарите. 7. Запържете пиперките. 8. Добавете ориза.
    Паеля - стъпка-по-стъпка с картинки Paella_6Паеля - стъпка-по-стъпка с картинки Paella_5Паеля - стъпка-по-стъпка с картинки Paella_7Паеля - стъпка-по-стъпка с картинки Paella_8
    5. Докато софритото става, поставете почистените миди в съдинка заедно с чаша вряла вода, покрийте и варете 5 минути на бавен огън. После оставете настрана, а неотворилите се отстранете.
    6. Загрейте на среден огън 1 супена лъжица зехтин и запържете останалата скилидка чесън. Прибавете скаридите за минута-две, после шайбите калмари за още минута-две. Извадете ги, наръсете ги леко със сол и черен пипер и ги оставете настрана.
    7. Загрейте на среден огън 2 супени лъжици зехтин и запържете накълцаните на лентички( или квадратчета) пиперки за 6 минути като ги разбърквате от време на време.
    8. Върнете в съда софритото и 1 1/2 чаена чаша ориз, разбъркайте за минута.

    9. Добавете горещия бульон, шафрана, сол и черен пипер и гответе 10 минути без да го разбърквате. 10. Намалете огъня за още 15 минути. 11. Добавете морските дарове и зелен размразен грах, покрийте с фолио. 12. Поднесете с лимонови резенчета.
    Паеля - стъпка-по-стъпка с картинки Paella_9Паеля - стъпка-по-стъпка с картинки Paella_10Паеля - стъпка-по-стъпка с картинки Paella_11
    9. Добавете 3 чаени чаши горещ бульон от риба или пиле, шафран на върха на ножа, 1 1/2 чаена лъжичка сол и 1/2 чена лъжичка черен пипер. Разбъркайте докато добре и засилете огъня. Гответе непокрито 10 минути без да разбърквате повече като само местите съда така че огънят да обхваща всички части или използвайте горелките на два съседни котлона.
    10. Намалете огъня за още 15 минути отново без да разбърквате, малко преди края засилете огъня, докато оризът започне да се пържи за минута и свалете ястието от огъня. Този запържен слой ориз се нарича socorrat и е високо ценен.
    11. Добавете морските дарове и 1/2 чаена чаша зелен размразен грах, разбъркайте с ориза и го покрийте за 5 минути с фолио или кърпа.
    12. Поднесете паелята в съда, в който е приготвена, украсена с лимонови резенчета по края.
    Паеля - стъпка-по-стъпка с картинки Paella_12
    Боката
    Боката
    новак
    новак

    Cancer
    Брой мнения : 3
    Регистриран : 01.09.2009

    Върнете се в началото Go down

    Паеля - стъпка-по-стъпка с картинки Empty Re: Паеля - стъпка-по-стъпка с картинки

    Писане  sapuna Чет Сеп 03, 2009 11:07 am

    Нетипично за теб включване Боки! Laughing
    Радвам се,че си сред нас! Wink

    Ядох пайеля миналото лято.Приятелче се бе завърнало от Испанско и рече да ни нагости една вечер.Имаше побългаряване на рецептата/рибни филета и заешко месо/,но определено ми хареса!Твоята си струва да се опита!
    sapuna
    sapuna
    BOSS
    BOSS

    Aries
    Брой мнения : 2030
    Регистриран : 14.08.2009

    https://ribargo.bulgarianforum.net

    Върнете се в началото Go down

    Паеля - стъпка-по-стъпка с картинки Empty Re: Паеля - стъпка-по-стъпка с картинки

    Писане  Боката Чет Сеп 03, 2009 2:41 pm

    Благодаря за посрещането Митак :bira: Малко нетипично се включвам вярно, но все пак аз съм готвач с диплом..арендовал съм много години ресторант и поназнаивам туй онуй...макар че от доста дълго не съм практикувал нищо освен скари по язовири :coock:
    Боката
    Боката
    новак
    новак

    Cancer
    Брой мнения : 3
    Регистриран : 01.09.2009

    Върнете се в началото Go down

    Паеля - стъпка-по-стъпка с картинки Empty Re: Паеля - стъпка-по-стъпка с картинки

    Писане  ribarq_kuku Чет Сеп 03, 2009 4:21 pm

    Абе тожа ми изглежда баят вкусно АМА КАТО СИ НЯМАМЕ МОРЕ :coock:
    ribarq_kuku
    ribarq_kuku
    стара кука
    стара кука

    Брой мнения : 543
    Регистриран : 14.08.2009

    Върнете се в началото Go down

    Паеля - стъпка-по-стъпка с картинки Empty Re: Паеля - стъпка-по-стъпка с картинки

    Писане  ninastefanina Чет Яну 19, 2012 2:16 pm

    Много вкусно изглежда,трябва да се пробва Бока Wink
    ninastefanina
    ninastefanina
    стара кука
    стара кука

    Aries
    Брой мнения : 691
    Регистриран : 01.11.2010

    Върнете се в началото Go down

    Паеля - стъпка-по-стъпка с картинки Empty Re: Паеля - стъпка-по-стъпка с картинки

    Писане  Makedoncheto Чет Яну 19, 2012 9:28 pm

    Паелята е прекрасна, аз съм морско чедо и мога дори сурови да ги ям всичките тези неща, толкоз ги обичам, само че аз ги правя малко по различно, но с майстор готвача не мога да се меря!
    Знаете ли, като се замислих, има много ''женски '' професии дето са всъшност мъжки - най-добрите готвачи , най- добрите шивачи, най-добрите фризьори, най-добрите лекари иииии колко още ...... са мъже! И не само по статистика , ами по призвание, вечност и успешност!
    Наздраве за МЪЖЕТЕ!
    Майстори сте във всичко!
    Май е верно, че сме направени от адамово ребро Very Happy)))))))!
    Makedoncheto
    Makedoncheto
    стара кука
    стара кука

    Брой мнения : 660
    Регистриран : 24.11.2010

    Върнете се в началото Go down

    Паеля - стъпка-по-стъпка с картинки Empty Re: Паеля - стъпка-по-стъпка с картинки

    Писане  Sponsored content


    Sponsored content


    Върнете се в началото Go down

    Върнете се в началото

    - Similar topics

     
    Права за този форум:
    Не Можете да отговаряте на темите