Econt Express
Similar topics
Паеля - стъпка-по-стъпка с картинки
5 posters
Страница 1 от 1
Паеля - стъпка-по-стъпка с картинки
Паелята е едно от най-известните ястия по света.
Традиционно се приготвя в паелера - голям тиган с две дръжки - на открит огън от дърва, за да добие аромат на дим.
Рецептата тук е за 4 порции.
За най-добър резултат трябва да се приготви в съд с диаметър 35-40 см.
http://www.mediterrasian.com/cuisine_of_month_paella.htm
1. Накълцайте зеленчука 2. Настържете доматите 3. Пригответе морските дарове 4. Направете соса софрито
1. Накълцайте на ситно глава червен лук, 1 червена и 1 зелена пиперка нарежете на лентички, скълцайте ситно 4 скилидки чесън и 2 супени лъжици магданоз.
2. Настържете 2 узрели домата или намачкайте с вилица домати от косерва.
3. Обелете 16 големи скариди и извадете черната им нишка, нарежете на пръстени 2 калмара, почистете и остържете черупките на 12 миди. Покрийте и поставете в хладилника.
4. Софрито е испански сос основа за много ястия, включително и паеля. Загрейте 2 супени лъжици зехтин на среден огън и запържете ситно накълцаната глава лук, 3 от скълцаните скилидки чесън и двете супени лъжици кълцан магданоз за 8 минути като разбърквате от време на време. Прибавете настърганите( намачканите) домати и 2 супени лъжици червен пипер. Сосът е готов когато водата от доматите се изпари и стане гъст като мармалад. Прехвърлете го в купичка и изтрийте съда до сухо.
5. Сварете мидите. 6. Запържете скаридите и калмарите. 7. Запържете пиперките. 8. Добавете ориза.
5. Докато софритото става, поставете почистените миди в съдинка заедно с чаша вряла вода, покрийте и варете 5 минути на бавен огън. После оставете настрана, а неотворилите се отстранете.
6. Загрейте на среден огън 1 супена лъжица зехтин и запържете останалата скилидка чесън. Прибавете скаридите за минута-две, после шайбите калмари за още минута-две. Извадете ги, наръсете ги леко със сол и черен пипер и ги оставете настрана.
7. Загрейте на среден огън 2 супени лъжици зехтин и запържете накълцаните на лентички( или квадратчета) пиперки за 6 минути като ги разбърквате от време на време.
8. Върнете в съда софритото и 1 1/2 чаена чаша ориз, разбъркайте за минута.
9. Добавете горещия бульон, шафрана, сол и черен пипер и гответе 10 минути без да го разбърквате. 10. Намалете огъня за още 15 минути. 11. Добавете морските дарове и зелен размразен грах, покрийте с фолио. 12. Поднесете с лимонови резенчета.
9. Добавете 3 чаени чаши горещ бульон от риба или пиле, шафран на върха на ножа, 1 1/2 чаена лъжичка сол и 1/2 чена лъжичка черен пипер. Разбъркайте докато добре и засилете огъня. Гответе непокрито 10 минути без да разбърквате повече като само местите съда така че огънят да обхваща всички части или използвайте горелките на два съседни котлона.
10. Намалете огъня за още 15 минути отново без да разбърквате, малко преди края засилете огъня, докато оризът започне да се пържи за минута и свалете ястието от огъня. Този запържен слой ориз се нарича socorrat и е високо ценен.
11. Добавете морските дарове и 1/2 чаена чаша зелен размразен грах, разбъркайте с ориза и го покрийте за 5 минути с фолио или кърпа.
12. Поднесете паелята в съда, в който е приготвена, украсена с лимонови резенчета по края.
Традиционно се приготвя в паелера - голям тиган с две дръжки - на открит огън от дърва, за да добие аромат на дим.
Рецептата тук е за 4 порции.
За най-добър резултат трябва да се приготви в съд с диаметър 35-40 см.
http://www.mediterrasian.com/cuisine_of_month_paella.htm
1. Накълцайте зеленчука 2. Настържете доматите 3. Пригответе морските дарове 4. Направете соса софрито
1. Накълцайте на ситно глава червен лук, 1 червена и 1 зелена пиперка нарежете на лентички, скълцайте ситно 4 скилидки чесън и 2 супени лъжици магданоз.
2. Настържете 2 узрели домата или намачкайте с вилица домати от косерва.
3. Обелете 16 големи скариди и извадете черната им нишка, нарежете на пръстени 2 калмара, почистете и остържете черупките на 12 миди. Покрийте и поставете в хладилника.
4. Софрито е испански сос основа за много ястия, включително и паеля. Загрейте 2 супени лъжици зехтин на среден огън и запържете ситно накълцаната глава лук, 3 от скълцаните скилидки чесън и двете супени лъжици кълцан магданоз за 8 минути като разбърквате от време на време. Прибавете настърганите( намачканите) домати и 2 супени лъжици червен пипер. Сосът е готов когато водата от доматите се изпари и стане гъст като мармалад. Прехвърлете го в купичка и изтрийте съда до сухо.
5. Сварете мидите. 6. Запържете скаридите и калмарите. 7. Запържете пиперките. 8. Добавете ориза.
5. Докато софритото става, поставете почистените миди в съдинка заедно с чаша вряла вода, покрийте и варете 5 минути на бавен огън. После оставете настрана, а неотворилите се отстранете.
6. Загрейте на среден огън 1 супена лъжица зехтин и запържете останалата скилидка чесън. Прибавете скаридите за минута-две, после шайбите калмари за още минута-две. Извадете ги, наръсете ги леко със сол и черен пипер и ги оставете настрана.
7. Загрейте на среден огън 2 супени лъжици зехтин и запържете накълцаните на лентички( или квадратчета) пиперки за 6 минути като ги разбърквате от време на време.
8. Върнете в съда софритото и 1 1/2 чаена чаша ориз, разбъркайте за минута.
9. Добавете горещия бульон, шафрана, сол и черен пипер и гответе 10 минути без да го разбърквате. 10. Намалете огъня за още 15 минути. 11. Добавете морските дарове и зелен размразен грах, покрийте с фолио. 12. Поднесете с лимонови резенчета.
9. Добавете 3 чаени чаши горещ бульон от риба или пиле, шафран на върха на ножа, 1 1/2 чаена лъжичка сол и 1/2 чена лъжичка черен пипер. Разбъркайте докато добре и засилете огъня. Гответе непокрито 10 минути без да разбърквате повече като само местите съда така че огънят да обхваща всички части или използвайте горелките на два съседни котлона.
10. Намалете огъня за още 15 минути отново без да разбърквате, малко преди края засилете огъня, докато оризът започне да се пържи за минута и свалете ястието от огъня. Този запържен слой ориз се нарича socorrat и е високо ценен.
11. Добавете морските дарове и 1/2 чаена чаша зелен размразен грах, разбъркайте с ориза и го покрийте за 5 минути с фолио или кърпа.
12. Поднесете паелята в съда, в който е приготвена, украсена с лимонови резенчета по края.
Боката- новак
-
Брой мнения : 3
Регистриран : 01.09.2009
Re: Паеля - стъпка-по-стъпка с картинки
Нетипично за теб включване Боки!
Радвам се,че си сред нас!
Ядох пайеля миналото лято.Приятелче се бе завърнало от Испанско и рече да ни нагости една вечер.Имаше побългаряване на рецептата/рибни филета и заешко месо/,но определено ми хареса!Твоята си струва да се опита!
Радвам се,че си сред нас!
Ядох пайеля миналото лято.Приятелче се бе завърнало от Испанско и рече да ни нагости една вечер.Имаше побългаряване на рецептата/рибни филета и заешко месо/,но определено ми хареса!Твоята си струва да се опита!
Re: Паеля - стъпка-по-стъпка с картинки
Благодаря за посрещането Митак Малко нетипично се включвам вярно, но все пак аз съм готвач с диплом..арендовал съм много години ресторант и поназнаивам туй онуй...макар че от доста дълго не съм практикувал нищо освен скари по язовири
Боката- новак
-
Брой мнения : 3
Регистриран : 01.09.2009
Re: Паеля - стъпка-по-стъпка с картинки
Абе тожа ми изглежда баят вкусно АМА КАТО СИ НЯМАМЕ МОРЕ
ribarq_kuku- стара кука
- Брой мнения : 543
Регистриран : 14.08.2009
Re: Паеля - стъпка-по-стъпка с картинки
Много вкусно изглежда,трябва да се пробва Бока
ninastefanina- стара кука
-
Брой мнения : 691
Регистриран : 01.11.2010
Re: Паеля - стъпка-по-стъпка с картинки
Паелята е прекрасна, аз съм морско чедо и мога дори сурови да ги ям всичките тези неща, толкоз ги обичам, само че аз ги правя малко по различно, но с майстор готвача не мога да се меря!
Знаете ли, като се замислих, има много ''женски '' професии дето са всъшност мъжки - най-добрите готвачи , най- добрите шивачи, най-добрите фризьори, най-добрите лекари иииии колко още ...... са мъже! И не само по статистика , ами по призвание, вечност и успешност!
Наздраве за МЪЖЕТЕ!
Майстори сте във всичко!
Май е верно, че сме направени от адамово ребро )))))))!
Знаете ли, като се замислих, има много ''женски '' професии дето са всъшност мъжки - най-добрите готвачи , най- добрите шивачи, най-добрите фризьори, най-добрите лекари иииии колко още ...... са мъже! И не само по статистика , ами по призвание, вечност и успешност!
Наздраве за МЪЖЕТЕ!
Майстори сте във всичко!
Май е верно, че сме направени от адамово ребро )))))))!
Makedoncheto- стара кука
- Брой мнения : 660
Регистриран : 24.11.2010
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пон Дек 19, 2022 12:24 pm by sapuna
» лодка за захранка
Пет Фев 22, 2019 5:37 am by Николай Пенчев
» През новата 2017 г.
Пет Дек 30, 2016 1:13 pm by СЪНДИ
» Опознавателна тема
Вто Мар 29, 2016 10:32 pm by майсторчето страхил
» Почина Илийката( snegk)
Чет Фев 25, 2016 11:43 am by СЪНДИ
» Подписка срещу начинът по който се изграждат мВЕЦ
Пет Ное 06, 2015 10:02 pm by maranzika
» Радио-управляема Лодка за захранка
Чет Сеп 24, 2015 8:26 pm by ztec
» Ремонт ва надуваема лодка
Пон Сеп 21, 2015 11:02 pm by valat
» Сив червей
Сря Юни 24, 2015 1:40 pm by bat.galin