Econt Express
Similar topics
Какво е туй РАТАТУЙ?
4 posters
Страница 1 от 1
Какво е туй РАТАТУЙ?
Запечен Рататуй
Рататуй (ratatouille) е френско ястие от зеленчуци. В оригиналната рецепта са включени тиквички, червени и зелени чушки, лук, домати и чесън. По-късно се добавя патладжан. Ястието се е приготвяло през лятото с пресни зеленчуци,много вкусен става и със зеленчуци от консерва.
Продукти:
Патладжана се нарязва на колелца, посолява се обилно със сол и се оставя настрана (за 15-20 мин.) да отдели горчивия сок. Измиват се със студена вода. В тава се слага пергаментова хартия. Колелцата патладжан се намазват обилно със зехтин и се подреждат в тавата на 1 ред без да се застъпват. Пекат се на 180°C за 15 мин. Изваждат се от фурната и се оставят да поизстинат.
Доматите се нарязват на кубчета. Чесъна се нарязва на ситно и се задушава в 3 суп. лъж. зехтин за 1 мин. Добавят се доматите, доматеното пюре и 2-3 стръка мащерка. Сосът се оставя да поври 20 мин. Сваля се от огъня и се посолява. Стръкчетата мащерка се изваждат.
Тиквичката, лукът и чушката се нарязват на шайби. Посоляват се леко.
В подходяща тавичка на дъното се разстила доматения сос. Върху него се подреждат всички зеленчуци. Напръскват се със зехтин и прясна мащерка. Покриват се с фолио или хартия за печене, за да не изгорят. Ястието се пече 45 мин. на 200°C.
Рататуй (ratatouille) е френско ястие от зеленчуци. В оригиналната рецепта са включени тиквички, червени и зелени чушки, лук, домати и чесън. По-късно се добавя патладжан. Ястието се е приготвяло през лятото с пресни зеленчуци,много вкусен става и със зеленчуци от консерва.
Продукти:
- 1 патладжан
- 1 тиквичка
- 1 глава стар лук
- 2 червени чушки
- 2 скилидки чесън
- 2 големи домата (500 гр.)
- 3 суп. лъж. доматено пюре
- прясна мащерка
- зехтин
- сол, черен пипер
Патладжана се нарязва на колелца, посолява се обилно със сол и се оставя настрана (за 15-20 мин.) да отдели горчивия сок. Измиват се със студена вода. В тава се слага пергаментова хартия. Колелцата патладжан се намазват обилно със зехтин и се подреждат в тавата на 1 ред без да се застъпват. Пекат се на 180°C за 15 мин. Изваждат се от фурната и се оставят да поизстинат.
Доматите се нарязват на кубчета. Чесъна се нарязва на ситно и се задушава в 3 суп. лъж. зехтин за 1 мин. Добавят се доматите, доматеното пюре и 2-3 стръка мащерка. Сосът се оставя да поври 20 мин. Сваля се от огъня и се посолява. Стръкчетата мащерка се изваждат.
Тиквичката, лукът и чушката се нарязват на шайби. Посоляват се леко.
В подходяща тавичка на дъното се разстила доматения сос. Върху него се подреждат всички зеленчуци. Напръскват се със зехтин и прясна мащерка. Покриват се с фолио или хартия за печене, за да не изгорят. Ястието се пече 45 мин. на 200°C.
TONI- стара кука
-
Брой мнения : 1093
Регистриран : 16.08.2009
Re: Какво е туй РАТАТУЙ?
sapuna написа:
Наистина е голяма вкусотия!
Особено с ракия .Ама тая вечер яко сте се отдали на кулинарни рецепти
майсторчето страхил- стара кука
-
Брой мнения : 2699
Регистриран : 14.08.2009
Re: Какво е туй РАТАТУЙ?
Моята подобна побългарена рецепта е същите съставки, но като мусака - лятна ... Нарязани на кубчета , запечени и заляти със стабдартна заливка - прекрасна лятна постна мусака. Но Рататуй - я ми хареса много .... като картинка е нареден .... Евала!
Makedoncheto- стара кука
- Брой мнения : 660
Регистриран : 24.11.2010
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пон Дек 19, 2022 12:24 pm by sapuna
» лодка за захранка
Пет Фев 22, 2019 5:37 am by Николай Пенчев
» През новата 2017 г.
Пет Дек 30, 2016 1:13 pm by СЪНДИ
» Опознавателна тема
Вто Мар 29, 2016 10:32 pm by майсторчето страхил
» Почина Илийката( snegk)
Чет Фев 25, 2016 11:43 am by СЪНДИ
» Подписка срещу начинът по който се изграждат мВЕЦ
Пет Ное 06, 2015 10:02 pm by maranzika
» Радио-управляема Лодка за захранка
Чет Сеп 24, 2015 8:26 pm by ztec
» Ремонт ва надуваема лодка
Пон Сеп 21, 2015 11:02 pm by valat
» Сив червей
Сря Юни 24, 2015 1:40 pm by bat.galin