горнооряховски рибар
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Econt Express

Тортила

Go down

Тортила Empty Тортила

Писане  bat.galin Вто Апр 09, 2013 10:24 pm

Колеги, това е една съвсем непретенциозна рецепта, която е по силите на всеки.
Лично аз я изнамерих от интернет, ама си правя редовно и съм доволен от разнообразието на аромати, които има в нея.
Става вкусно, тъпри различни подправки и недокументирани вариации, става както със скариди, така и с миди, раци, пилета ...и др.

Продукти за един тиган ( 28 см диаметър )

300 гр. картофи - 3 броя едри картофа стигат
1 глава лук - стар, зелен, червен
1 малка тиквичка
4 суп. лъж. зехтин или олио
3 големи яйца, домашни, с други не става работата...
100 гр. сварени коктейлни скариди
сол, черен пипер


Картофите и тиквичката се нарязват на малки кубчета.

Лукът се нарязва на полумесеци.

Половината зехтин се загрява в дълбок тиган.
Прибавят се картофите и се запържват за няколко минути, докато придобият лек златист цвят.
Разбъркват се периодично, за да не загорят.

Добавя се лукът и тигана се похлупва с капак.
Зеленчуците се задушават за 15 минути.

Добавят се тиквичките и зеленчуците се готвят още 15 минути, без капак.

Зеленчуците се изцеждат, ако има останала течност в тях, ама не е задълцително както да е останала, така и да се изцеждат изобщо.
Към тях се добавят скаридите.

Яйцата се разбиват с вилица в голяма купа.
При тях се изсипват зеленчуците, посоляват се със сол и черен пипер и сместа се разбърква хубаво.

Останалата половина зехтин се загрява в тигана. Сместа се изсипва наведнъж и се притиска към дъното на тигана с шпатула. Омлета се готви 7-8 минути, непокрит на силен огън.

Приготвя се плоска чиния с размера на тигана.
Когато омлетът е готов от едната страна с помощта на чинията се обръща от другата страна.
Чинията се поставя върху тигана и се обръща на обратно, така че омлета да падне в нея.
След това се връща в тигана (неопечената повърхност да отиде на дъното на тигана) и се допича за 5 минути.

пп. без мезе тази гозба не върви Very Happy
bat.galin
bat.galin
Модератор
Модератор

Брой мнения : 1652
Регистриран : 14.08.2009

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите